Asanž se žalio protiv izručenja Evropskom sudu za ljudska prava

od strane | dec 2, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, koji se bori protiv izručenja iz Velike Britanije u Sjedinjene Države, gde ga traže zbog više krivičnih prijava, žalio se Evropskom sudu za ljudska prava (ECHR) u Strazburu, objavio je Rojters.

Američke vlasti traže Asanža po 18 tačaka optužnice, uključujući optužbu za špijunažu, a sporno je objavljivanje na Vikiliksu velikog broja poverljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša, što je, prema tvrdnji tužilaštva, dovelo u opasnost živote Amerikanaca.

Velika Britanija je odobrila njegovo izručenje, ali se Asanž žalio Visokom sudu u Londonu i prvo ročište očekuje se početkom naredne godine, prenosi Slobodna Evropa.

Njegov pravni tim je, takođe, pokrenuo postupak protiv Britanije pred sudom u Strazburu, koji bi potencijalno mogao da blokira izručenje.

U januaru 2021. britanski sud je presudio da Asanža ne bi trebalo izručiti, uz obrazloženje da njegovo mentalno zdravlje znači da bi bio u opasnosti od samoubistva ako bude osuđen i držan u strogom zatvoru.

Ta odluka je poništena nakon žalbe američkih vlasti koje su dale paket garancija, uključujući obećanje da bi mogao biti prebačen u Australiju na izdržavanje kazne.

Izručenje je potom u junu ratifikovao tadašnji britanski ministar unutrašnjih poslova, nakon što je vlada rekla da su sudovi zaključili da to ne bi bilo nepravedno i da će se prema njemu postupati na odgovarajući način.

Opširnije

Izvor: Danas.rs

Asanž se žalio protiv izručenja Evropskom sudu za ljudska prava