Australija i Kanada suspendovale finansiranje UNRWA

od strane | jan 27, 2024 | Vesti | 0 Komentara

E. S.

Odluke Australije i Kanade su usledile nakon što su SAD juče obustavile finansiranje UNRWA, zbog postojanja sumnje da je 12 zaposlenih „možda umešano“ u napad koji je izveo Hamas, a koji je izazvao rat u Gazi

Foto: Shutterstock

Australija i Kanada obustavile su finansiranje Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA), nakon što je Izrael optužio nekoliko zaposlenih iz te Agencije za umešanost u Hamasov napad na jug Izraela izveden 7. oktobra.

Peni Vong, ministarka inostranih poslova Australije, izjavila je danas da je veoma zabrinuta zbog optužbi protiv UNRWA, prenosi Gardijan.

„Razgovaramo sa partnerima i privremeno ćemo pauzirati isplatu sredstava“, napisala je ona na platformi X.

Prema njenim rečima, Australija podržava najavu pokretanja istrage o optužbama protiv te organizacije.

Vong je, takođe, napomenula da UNRWA spašava živote i pruža osnovne usluge u Gazi direktno onima kojima je to potrebno.

Kanadski ministar za međunarodni razvoj Ahmed Husen juče je saopštio da Otava „privremeno pauzira finansiranje UNRWA dok se ne sprovede detaljna istraga“.

„Kanada shvata ove izveštaje izuzetno ozbiljno i blisko sarađuje sa UNRWA i drugim donatorima po ovom pitanju“, napisao je on na paltformi X.

„Ukoliko se optužbe pokažu tačnim, Kanada očekuje da UNRWA odmah reaguje protiv onih za koje bude utvrđeno da su umešani u Hamasove terorističke napade“, naveo je on.

Odluke Australije i Kanade su usledile nakon što su SAD juče obustavile finansiranje UNRWA, zbog postojanja sumnje da je 12 zaposlenih „možda umešano“ u napad koji je izveo Hamas, a koji je izazvao rat u Gazi.

UNRWA je otvorila istragu povodom navodne umešanosti nekoliko svojih zaposlenih u napad Hamasa na jug Izraela 7. oktobra prošle godine, saopštio je juče generalni komesar UNRWA Filipe Lazarini.

Agencija UN je, prema njegovim rečima, okončala saradnju sa pojedincima za koje se sumnja da su umešani u napad Hamasa, u kojem je, prema izraelskim podacima, ubijeno oko 1.200 ljudi i oteto više od 250 talaca.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Opširnije

Izvor: Telegraf.rs