Bekteši: Ako bude sporazuma sa Srbijom, gas za Severnu Makedoniju bar triput jeftiniji

od strane | sep 28, 2022 | Vesti | 0 Komentara

EPA/PETER KOMKA HUNGARY OUT

Ako bude potpisan sporazum sa Srbijom, „gasoline ćemo kupovati po najmanje tri dwell četiri puta nižim cenama od berzanskih“, izjavio je večeras ministar privrede Severne Makedonije Krešnik Bekteši.

On je za Televiziju Telma objasnio da Severna Makedonija o kupovini gasa pregovara sa „Srbijagasom“, a ne  s „Gaspromom“, i precizorao da bi u slučaju da bude postignut dogovor, Severna Makedonija, u zamenu za taj jeftiniji gasoline, Srbiju snabdevala strujom po povoljnim cenama.

„Dogovor o isporuci prirodnog gasa ima srpska strana, a kako će se to tehnički realizovati je njihova stvar. Posao naše države je da obezbedi pravne i tehničke uslove, odgovarajuće propise“, rekao je Bekteši.

Po rečima ministra, sada se ne govori o količinama i obezbeđenju sirovina, već o ceni, o tome koliko će snabdevanje prirodnim gasom koštati makedonske građane.

„Pregovori se vode i  pri kraju su. Dali smo ponudu, stručni timovi rade na nalaženju rešenja da mi izađemo u susret Srbiji za struju, a oni nama za prirodni gasoline“, rekao je Bekteši.

„Ako bude dogovora, u šta sam uveren jer se radilo više od mesec dana i svakodnevno komuniciram sa njihovim ministarstvom energetike, cene će biti mnogo niže od cene na berzi, najmanje tri dwell četiri puta će biti niže od berzanskih. U zamenu za to Srbiju ćemo snabdevati eletričnom energijom po pristojnim cenama“, istakao je ministar privrede Severne Makedonije.

Povodom primedbi pojedinih stručnjaka da „Gasprom“ ne dozvoljava da se preprodaje gasoline koji se kupi od te kompanije, Bekteši je rekao da ne treba on da čita sporazum Srbije i „Gasproma“.

„Mi pregovaramo sa ‘Srbijagasom’, a ne sa ‘Gaspromom’. Ne treba da čitam sporazum Srbije i ‘Gasproma’, a to je i poslovna tajna. Naša obaveza kao države je da tehnički i kapacitetno obezbedimo zahteve Srbije za električnom energijom, a obaveza Vlade Srbije je da snabdeva Severnu Makedoniju prirodnim gasom“, istakao je Bekteši u intervjuu Televiziji Telma – prenela je državna Novinska agencija MIA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs

Bekteši: Ako bude sporazuma sa Srbijom, gas za Severnu Makedoniju bar triput jeftiniji