Berlin ponovo bira gradsku vlast

od strane | feb 12, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Beta/APdanas 11:58

Foto: Beta/AP/Michael Sohn

U Berlinu su danas ponovo organizovani izbori za gradsku vlasti pošto je u novembru Ustavni sud poništio izbore iz septembra 2021. zbog neregularnosti.

Oko 2,4 miliona ljudi ima pravo da glasa na ponovljenim izborima.

Ustavni sud Berlina proglasio je prvobitno glasanje nevažećim, uz ocenu da delimično ponavljanje ne bi bilo dovoljno „s obzirom na veliki broj i ozbiljnost izbornih nepravilnosti“.

Odluka je usledila nakon žalbi više političkih partija, a sud je odredio da novi izbori budu održani u roku od 90 dana.

Socijaldemokratska gradonačelnica Franciska Gifaj predvodi levu koaliciju, a Kaj Vegner je kandidat demohrišćana koji vode u anketama.

Među problemima građana ističu se odlaganje otvaranja gradskog aerodroma, teško zakazivanje termina za dozvole za venčanje ili podnošenja zahteva za pasoš.

Građani Berlina su zainteresovani i za obnovu školskih zgrada i probleme u obrazovanju budući da su učenici berlinskih škola na nacionalnom nivou loše rangirani kada su u pitanju čitanje, matematika i drugi predmeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Najnovije

Svet

Naslovna strana

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.

– Živko Gocić, vaterpolista

Opširnije

Izvor: Danas.rs