Brnabić: Nisam videla ni trunku volje predstavnika Prištine da vide situaciju u kojoj se nalaze Srbi

od strane | okt 23, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Printscreen/Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić boravi u Njujorku, gde je prisustvovala sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o izveštaju UNMIK-a o KiM. Nakon sednice premijerka se sastala sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom u zgradi UN-a.

U obraćanju nakon sastanka, premijerka je rekla da razume da naši ljudi nisu imali prilike da pogledaju čitavu sednicu do samog kraja, i istakla da je u jednoj replici iznela čitavu suštinu o odnosima Prištine.

„Vidite da i u ovako ozbiljnom forumu, na mestu gde morate da budete iskreni i odgovorni, gde stvari koje kažete ostaju za čitav svet, moraju da budu tačne jer mogu da budu proverene“, rekla je Brnabić.

Premijerka je rekla da je Vljosa Osmani pokazala „plitku propagandu“, te da je iznela niz neistina.

„Brutalne laži je pričala pred forumom, gde imate najveće svetske sile. Ona govori o tome kako ustvari mi iz Beograda maltretiramo i terorišemo Srbe, a oni ih brane. Onda sam ja rekla: ‘Pa dobro evo, valjda se svi vi sada čuli, i Brazil kao predsedavajući, predstavnici Kine, Francuske, UAE, Japana…svih veliki sila i ostalih članova čuli ste da mi terorišemo Srbe, a oni ih brane’. Ali, od maja ove godine je 2.000 srpskih porodica napustilo KiM. Gde su otišli? Ko ovih koji ih terorišu ili kod ovih koji ih brane?“, pitala je Brnabić.

Premijerka je rekla da druga, neverovatna stvar, u koju niko ne bi trebalo da poveruje, jeste da Srbi na Kosovu i Metohiji imaju pravo veta.

„Kako je ona rekla, čak i kad 95 odsto poslanika nešto odluči, ako predstavnici srpskog naroda na KiM kaže ne, onda je to ne. U to čak ne veruje ni Albanija, a ona žena se drzne da tako nešto kaže“, rekla je premijerka.

Ona je navela primer trenutka osnivanja KBS, navodeći da po njihovom ustavu nisu mogli da ga formiraju ako predstavnici srpskog naroda za to ne glasaju.

„Predstavnici srpskog naroda nisu za to glasali, a oni su ga ipak formirali“, rekla je Brnabić.

Premijerka je podsetila i na izjave Osmani o zaštiti verskih objekata.

„Ni u jednom trenutku nije izgovorila Srpska pravoslavna crkva, samo pravoslavna, ja sam morala u replici da dodam. Oni ne mogu da izgovore srpska, oni jednostavno ne mogu sebe da nateraju, čak i u forumu, kad im je važno da pokažu koliko su otvoreni, ne mogu da kažu srpska“, rekla je premijerka.

Brnabić je podsetila da prištinske vlasti već deset godina priča da su posvećeni dijalogu.

„Pričaju da su posvećeni, a ZSO nije osnovan“, rekla je premijerka.

Brnabić je rekla da ne može da kaže da je srećna nakon SB UN.

„Nisam videla ni trunku volje predstavnika Prištine da razumeju situaciju u kojoj se nalaze Srbi i recimo Romi na Kosovu i da promene nešto. Ne, taj narativ je potpuno pogrešan i ljudski životi i sudbine su tu potpuno nebitne. Vi morate da se borite da pokažete istinu i dokažete kakvi su tamo uslovni, odnosno neuslovi za Srbe i druge nealbance“, rekla je predsednica Vlade Srbije.

Premijerka Srbije je rekla da je činjenica da su se dogodili užasni incidenti u Banjskoj i da se znalo da će se o njima pričati na SB UN.

„Ako ste slušali izlaganja svih članica mogli ste da čujete samo Vljosu Osmani da je za to okrivila Beograd, nikog drugog. Niko osim nje nije optužio Beograd, ona je tamo iznosila paušalne, nisu čak ni paušalne informacije, nego u nivou trača… Potpuno nepotkrepljeno, a ne može ni da bude potkrepljeno činjenicama, jer to nije istina“, rekla je Brnabić.

Premijerka je rekla da SB UN nije „forum ako prođe, prođe“.

„U svom govoru, sve stvari su proverene po pet šest puta, jer sve uvek može da se proveri, a ona je pričala samo neistine“, iznela je Brnabić i dodala da Vljosa Osmani i Priština nemaju želju da čuju istinu.

Razgovarajući o sastanku sa Guterešom, Brnabić je rekla da Gutereš razume situaciju.

„On se video sa predsednikom Vučićem u Kini i oni su tamo razgovarali o čitavoj situaciji. Mi imamo značajnu podršku UN i UNMIKA, ja nemam zamerki na izveštaj Unmika koji je večeras predstavljen, on je činjenično tačan. Gutereš se nada miru, upravo se vratio iz Egipta, bave se bliskoistočnom krizom, rat Rusije i Ukrajine. Svi se nadaju da držimo stvari pod kontrolom, da nema još jedan otvoreni sukob“, rekla je Brnabić.

Premijerka je rekla da su Srbiji potrebni mir i stabilnost da bi Srbija mogla da napreduje i istakla uspehe koji su postignuti prethodnih godina.

Ona je dodala da je jedino rešenje kompromis, i da je predsednik Vučić raspoložen za razgovor.

„To je jedini miran način da sačuvamo naš narod na KiM. Vljosa Osmani je bila rekla ne, da neće da razgovara dok se Beogradu ne uvedu sankcije. Kompromis i dijalog su jedini izlaz, ali sa kim? Sa ljubima koji na SB UN izgovore da Srbi terorišu narod na KiM, sa takvim ljudima treba da imate dijalog?“, pitala je Brnabić.

Ona je dodala da Srbija ne beži od teških stvari.

„Zna se šta su crvene linije, uvek za istorijsko pomirenje Srba i Albanaca, ali da se implementiraju sporazumi, da naš narod bude bezbedan“, rekla je Brnabić.

Upitana šta bi moglo da se očekuje krajem nedelje u Briselu, premi9jerka je rekla da misli da Priština nema bilo kakvu nameru u dijalogu.

„Bez dijalog ne znam gde ćemo stići. Postoje fundamentalne razlike među nama, što se vidi i u večerašnjem izlaganju i mom i Osmani“, poručila je premijerka i dodala da Srbija ima mnogo propuštenih šansi koje moraju da se nadoknade.

„Mi smo zagledani u budućnost znamo potencijal našeg naroda i svih naših građana naše zemlje. Priština i dalje živi u devedesetim, i dalje živi u nekom svojim provizorijuma i nikakve veze to nema sa budućnošću, sa sadašnjošću“, rekla je premijerka.

Podsetimo, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija premijerka Brnabić je upitala zbog čega Priština više od 10 godina ne implementira Briselski sporazum i ne formira Zajednicu srpskih opština, dodavši da je Beograd implementirao sve iz tog sporazuma.

„Priština nije ništa. Toliko su konstruktivni“, poručila je premijerka, nakon što se javila za repliku posle govora svih predstavnika zemalja članic SB UN.

Govoreći o pravu Srba na veto na KiM, ukazala je da je parlament u Prištini izglasao formiranje tzv. kosovskih bezbednosnih snaga i pored toga što Srbi nisu glasali o tome.

„Srbi, koji bi trebalo da glasaju, nisu glasali, a bezbednosne snage su formirane. Tako izgleda pravo na veto u praksi“, navela je premijerka.

(Telegraf.rs)

Opširnije

Izvor: Telegraf.rs