Čaj koji čisti jetru i bubrege, pomaže kod nesanice, prehlade i visokog krvnog pritiska

od strane | dec 4, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Ova biljka povećava antioksidativnu zaštitu tela

Živim.hrdanas 23: 13

Foto: Shutterstock/Ahanov Michael

Kopriva je svima nama poznata – kada je dodirnemo, ona nas peče i dugo gori posle.

Ali da li ste znali da su svi njeni delovi lekoviti, pre svega koren, odnosno koren, kao i vršni delovi u vreme cvetanja, dužine 20-30 cm. Listovi se takođe dosta koriste, ali uglavnom sveži, kao čorba poput spanaća.

Tradicionalno, kopriva se koristi za bolesti mokraćnih organa, za prečišćavanje krvi, za anemiju, probleme sa varenjem, otežano disanje i astmu, za reumatske tegobe, za snižavanje krvnog pritiska, za kamen u bubregu, za nesanicu, za ginekološke tegobe, za zdravlje jetre i pankreasa.

Pomaže u snižavanju glukoze u krvi, diuretik je, a pomaže i kod polenske groznice.

Tu su vitamini A, C, Okay i deo vitamina B kompleksa, od minerala kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum i natrijum, sadrži sve esencijalne aminokiseline, korisne masne kiseline, polifenole (kvercetin, kafeinska kiselina, kumarin …), pigmenti (beta-karoten, lutein i drugi). Mnogi od ovih sastojaka deluju kao antioksidansi u našem telu.

Dobro za pritisak

Kopriva je narodni lek za snižavanje visokog krvnog pritiska, a istraživanja na životinjama potvrđuju ovaj efekat. Višestruko je: kopriva podstiče proizvodnju azot-oksida, a ovo jedinjenje opušta mišiće krvnih sudova koji se tako šire, piše Živim.hr.

Štaviše, neki sastojci blokiraju kalcijumove kanale, što opušta srce i smanjuje snagu kontrakcija. Istovremeno, kopriva povećava antioksidativnu zaštitu organizma.

Napraviti čaj

Tri kašike koprive preliti sa 1 litrom vrele vode, poklopiti i ostaviti 5 minuta; procediti i tokom dana možemo popiti 2 litra takvog čaja. Možemo ga malo zasladiti, a ako ga podgrejemo, moramo paziti da ga ne pregrejemo, jer tada gubi lekovita svojstva.

VAŽNO

Neželjenih efekata koprive gotovo da nema, ali u retkim slučajevima kontakt sa njom može izazvati opasnu alergijsku reakciju. Trudnice ne bi trebalo da ga uzimaju jer kopriva može da izazove grčeve materice, što povećava rizik od pobačaja.

Konsultujte se sa svojim lekarom ako želite da uzimate koprivu dok uzimate lekove protiv zgrušavanja krvi, antidijabetičke, antihipertenzivne ili diuretičke lekove. Kopriva može da stupi u interakciju sa njima i, na primer, pojača efekat diuretika.

Pratite nas na našoj Fb i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs