Drevne kineske grobnice sa mačevima i kočijama rasvetljavaju period zaraćenih država

od strane | mar 26, 2024 | Vesti | 0 Komentara

D. M.

Arheolozi u Kini su pronašli stotine grobnica i artefakata, uključujući nekoliko bronzanih mačeva, iz perioda zaraćenih država pre više od 2.200 godina.

Grobnice i artefakti su pronađeni na groblju Bajdžuang u selu Dengčeng, koje je deo grada Sjangjang u kineskoj centralnoj provinciji Hubej.

Iskopavanja u novembru 2023. su otkrila više od 500 artefakata, uključujući mačeve, bakarne tronošce, ritualne posude, grnčariju, prstenove od žada, lakirane predmete, čamce i kočiju pored skeleta dva konja, piše Live Science.

Artefakti su pronađeni u 174 grobnice na groblju iz vremena između otprilike 478. i 221. godine pre nove ere. Takođe su pronađene dve grobnice iz perioda kineske dinastije Han (od 206. godine pre nove ere do 220 godine nove ere).

Sjangjang je bio deo moćne države Ču. Novi materijali omogućavaju izučavanje pogrebnih običaja u oblasti Sjangjanga u srednjem i kasnom periodu zaraćenih država, kao i Ču kulture.

Zaraćene države

Period zaraćenih država se smatra bitnim za razvoj kineske istorije, kad se sedam drevnih država – Ćin, Han, Vej, Džao, Ći, Ču i Jen – borilo za dominaciju.

Taj period je usledio nakon perioda proleća i jeseni, kad su regionalni moćnici oslabili autoritet vladajuće dinastije Džou, a završio se pobedom dinastije Ćin, što je dovelo do prvog ujedinjenog kineskog carstva.

Period zaraćenih država je bilo vreme velikih promena u regionu Sjangjanga. U srednjem i kasnom periodu zaraćenih država došlo je do političke tranzicije od države po imenu Deng do potčinjenosti državi Ču. Nova arheološka otkrića doprineće razumevanju kako se ta tranzicija odvijala kulturno i društveno među ljudima na lokalnom nivou.

Relativne veličine grobnica, njihova struktura i predmeti u njima jasno pokazuju različite nivoe društvenog statusa i bogatstva, što može pomoći da se odredi koliko pogrebne prakse odražavaju društvene organizacije.

Jedna velika grobnica sadrži kočije i skelete dva konja. Arheolozi misle da su pripadali nekom plemiću iz najviše klase društva. Drvene kočije su imale dva točka, a skeleti konja su pronađeni pored točkova, okrenuti leđima jedan prema drugom i sa glavama u pravcu severa.

Istoričar Brus Bruks kaže da je država Ču prvobitno imala posebnu kulturu koju je nametala osvojenoj teritoriji, ali da je do četvrtog i trećeg veka pre nove ere pokušavala da preuzme severnu kulturu, „toliko uspešno da je sad ostalo samo nekoliko reči Ču jezika“.

Međutim, saoštenje arheologa ne pominje nikakve posebne Ču artefakte.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Opširnije

Izvor: Telegraf.rs