Dvadeset godina strip saradnje Zdravka Mićanovića i dečijeg lista iz Rijeke „Bijela pčela“

od strane | okt 31, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Ovom izložbom prof dr Zdravka Mićanovića predstavljen je strip kao deo sadržaja dečijeg lista iz Rijeke – „Bijela pčela“, koji je manje poznat u Srbiji, u kojem se sagledavaju kako vrednosti autorskog stripa, a takođe i stripa u transponovanju istorijskih, tehničkih i književnih tema i dela

Foto: Promo/Srećna galerija

„Srećna galerija“ Studentskog kulturnog centra, predstavlja izložbu stripa: Dvadeset godina strip saradnje Zdravka Mićanovića i dečijeg lista iz Rijeke „Bijela pčela“, koja će trajati od 2. do 13. novembra 2023. godine

Ovom izložbom prof dr Zdravka Mićanovića predstavljen je strip kao deo sadržaja dečijeg lista iz Rijeke – „Bijela pčela“, koji je manje poznat u Srbiji, u kojem se sagledavaju kako vrednosti autorskog stripa, a takođe i stripa u transponovanju istorijskih, tehničkih i književnih tema i dela.

Izložba se otvara u četvrtak, 2. novembra 2023. u 18 časova u „Srećnoj galeriji“ Studentskog kulturnog centra u Beogradu, a odmah nakon otvaranja, organizovana je tribina u Velikoj Sali SKC-a u 19 časova. Učesnici ove tribine su: Rastko Ćirić, profesor ilustracije i animacije na FPU, Ljubomir Kljakić, politikolog, sociolog, antropolog i pisac,Gordana Maletić, književnica za decu, saradnica „Bijele pčele“ i Dragana Kuprešanin, doktor umetnosti, vizuelni i primenjeni umetnik i predavač na VŠLPUSS u Beogradu.

„Bijela pčela“ je jedini dečji list na hrvatskom kulturnom prostoru štampan na srpskom jeziku, ćiriličnim i latiničnim pismom. Tokom dve decenije strip saradnje u Mićanovićevom fokusu bile su teme birane prema ličnoj naklonosti, ali prilagođene i koncepciji lista. U navedenom periodu objavljeno je 400 strip tabli, i sve će u odgovarajućim formatima biti predstavljene na izložbi.

Njegovi edukativno-informativni i zabavni sadržaji usmereni su na razvijanje duha tolerancije, mira i poštovanja različitosti kulturnih tradicija. List je namenjen deci srpske nacionalnosti, a cilj lista je očuvanje srpskog jezika i pisma. Izdavač Srpsko kulturno društvo Prosvjeta iz Zagreba – pododbor Rijeka.

Foto: Promo/Srećna galerija

Tokom dve decenije strip saradnje u Mićanovićevom fokusu bile su teme birane prema ličnoj naklonosti, ali prilagođene i koncepciji lista. U navedenom periodu objavljeno je 400 strip tabli, i sve će u odgovarajućim formatima biti predstavljene na izložbi.

Rad na stripu za autora bio je aktivnost u ‘slobodno vreme‘, s obzirom da je tokom te strip avanture (koja i dalje traje) na FPU u Beogradu bio profesor na odseku Grafički dizajn, istovremeno aktivno delujući u više umetničkih oblasti kako praktično tako i teoretski.

Zdravko Mićanović je profesor u penziji koji je poslednjih 20 godina radio kao redovan profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na smeru grafički dizajn. U svojoj karijeri imao je više od dvadeset samostalnih izložbi iz oblasti: grafičkog dizajna-plakata, ilustracije, stripa i crteža kao samostalne likovne discipline širom bivše Jugoslavije (Beograd, Novi Sad, Subotica, Ljubljana, Rijeka, Krk, Brač, Tuzla, Brčko).

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja u oblasti dizajna, a ostvario je saradnje sa najznačajnijim institucijama kulture kod nas – Narodni muzej Beograd, Narodno pozorište Beograd, Zavod za udžbenike i nastavna sredsta, Srpska književna zadruga, kao i Manifestacija »Susreti pozorišta«, Brčko.

(Telegraf.rs)

Opširnije

Izvor: Telegraf.rs