Džonson: Neću se kandidovati za funkciju predsednika Konzervativne partije

od strane | okt 23, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson saopštio je večeras da se neće kandidovati za funkciju predsednika Konzervativne partije.

Džonson je u saopštenju naveo da ima dovoljnu podršku poslanika Torijevaca, ali je zaključio „da ne bi bilo ispravno da se kandiduje, jer je nemoguće efikasno voditi vladu ako ne postoji jedinstvo unutar partije“, prenosi BBC.

Večeras mogu da potvrdim da imam podršku 102 poslanika, što mi omogućava da se sutra kandidujem, i verujem da bih imao veoma dobre izglede da me članovi naše partije ponovo izaberu za lidera, a samim tim i da se vratim u Dauning strit, napisao je Džonson u saopštenju.

BBC, međutim, navodi da je za sada samo 57 poslanika Torijevaca javno saopštilo da bi podržalo kandidaturu Džonsona.

Posle odustajanja Džonsona, bivši ministar finansija Riši Sunak je veliki favorit da nasledi Liz Tras na funkciji predsednika stranke i da postane premijer.

Za sada mu je jedini protivkandidat bivša ministarka odbrane Peni Mardont, ali nije izvesno da će ona sutra moći da dobije podršku najmanje 100 poslanika Torijevaca, što je uslov da i zvanično postane kandidat.

Kako navodi BBC, javnu podršku terminate sada su joj pružila samo 24 poslanika, dok je podršku Sunaku najavilo 147 poslanika.

Opširnije

Izvor: Danas.rs