EU pozvala Vučića i Kurtija da lično doprinesu rešenju i smirivanju tenzija

od strane | dec 26, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Evropska unija saopštila je da se na Kosovu i Metohiji mora odmah i bezuslovno vratiti i garantovati potpuna i nesmetana sloboda kretanja svih građana i zajednica, uključujući i za verske vođe, te zatražila da obe strane u potpunosti sprovedu sve svoje obaveze iz dijaloga.

„Evropska unija oštro osuđuje napade na Euleks, Kfor i kosovsku policiju i poziva na maksimalnu suzdržanost i hitnu akciju da bi se bezuslovno deeskalirala situacija, što uključuje uzdržavanje od provokativnih radnji, pretnji ili zastrašivanja“, saopštila je portparolka za spoljnu politiku EU Nabila Masrali, prenosi N1 pozivajući se na agenciju Srna.

EU navodi da je situacija na severu Kosova i dalje napeta i da se mora poštovati vladavina prava, te da bilo kakav oblik nasilja neće biti tolerisan.

U saopštenju EU apeluje na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija da lično doprinesu političkom rešenju u cilju smirivanja tenzija i dogovora o daljem putu u interesu stabilnosti, bezbednosti i dobrobiti svih lokalnih zajednica, navodeći da EU aktivno podržava ove napore.

„Očekujemo da se Kosovo i Srbija vrate zalaganju stvaranja ambijenta pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svojih građana, što uključuje i zaštitu srpskog stanovništva na severu Kosova“, saopštila je Masralijeva.

Ona je dodala da će se napori za postizanje dogovora o uklanjanju barikada na putevima nastaviti bez odlaganja i da EU poziva obe strane da se konstruktivno angažuju.

Masralijeva podseća da su visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak u kontaktu sa liderima Beograda i Prištine, kao i sa Euleksom i Kforom i nastavljaju da pažljivo prate stanje na terenu.

Opširnije

Izvor: Danas.rs