Geopost: Grafiti Vagnera osvanuli u Kosovskoj Mitrovici

od strane | jan 22, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Grafiti ruske paravojne Vagner grupe osvanuli su danas na zidovima škole “Aziz Sulejmani” u Severnoj Mitrovici, prenosi prištinski portal thegeopost na svom Tviter nalogu.

Graffiti titled #Wagner


This day at Aziz Sylejmani School, Kodra e Minatoreve, in the northern half of Mitrovica!@EU_Commission @Europarl_EN @NATO_KFOR pic.twitter.com/s3LIp15npZ

— The Geopost (@theGeopost) January 22, 2023

Podsetimo, proteklih dana su na više lokacija u Beogradu iscrtavani amblem i logo Vagner grupe. Petar Nikitin iz Ruskog demokratskog društva rekao je za Radio Slobodna Evropa da se u Srbiji širi stalna propaganda mržnje i kao jedan od argumenata naveo je mural posvećen grupi Vagner u centru Beograda.

„Zna se ko je nacrtao taj mural, jer su se ti ljudi slikali. Jedan od njih je Damjan Knežević (Narodne patrole), on čak nije ni krio lice“, kaže Nikitin.

O Vagner grupi često se govori kao o ruskim plaćenicima, odnosno „paravojsci“ ruskog ministarstva odbrane. Da su jasno uvezani sa ruskim vlastima i ruskom vojnom obaveštajnom službom, smatra i Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

„Kada ulazite u bazu GRU-a, kad prođete kontrolni punkt levo su kasarne i objekti GRU-a, a desno se nalazi Vagner. Između ostalog, Migraciona kancelarija u Rusiji je izdavala pasoše pripadnicima Vagnera, ali i operativcima GRU-a. Tako da postoje jako jasne veze između Vagnera i ruskih vlasti. Iako oni u svojim redovima možda imaju ljude koji su isključivo motivisani novcem ta struktura i povezanost sa ruskim vlastima čini da su oni mnogo više od plaćenika“, objašnjava Petrović za Euronews.

Opširnije

Izvor: Danas.rs