Gogić: Ili je na pomolu rešenje za krizu, ili Beograd i Srpska lista nemaju hrabrosti da idu do kraja

od strane | nov 17, 2022 | Vesti | 0 Komentara

„Povratak Srpske liste u kosovski parlament može da se tumači na dva načina. Sa jedne strane to predstavlja pokazatelj da su pregovori u toku. Verovatno se traži način za izlazak iz krize, pa se od srpske strane očekivalo da dalje ne radikalizuje stanje i da pokaže izvesnu dozu konstruktivnost. Sa druge strane to može da se tumači i da Beograd i Srpska lista očigledno nemaju hrabrosti da idu murder kraja“, navodi za Danas politikolog Ognjen Gogić.

Da su novi poslanici, prema njegovim rečima, odbili da prihvate mandate situacija bi se dodatno zakomplikovala i zaoštrila. Time bi bili podriveni napori EU i SAD da nađu rešenje.

„Saopštenje koje je Srpska lista izdala da bi opravdala svoj novi postupak je nesuvislo. Razlozi koje su oni naveli za povratak u parlament, traže odgovor na pitanje zašto su uopšte izlazili kada su mogli da pretpostave kako će se stvari odvijati. Kontradiktorno je da u isto vreme najavljuju dalji rad na razgradnji institucija i izražavaju zabrinutost za poštovanje ustavnih garancija za Srbe“, kaže Gogić.

On pritom ocenjuje i da postupak Srpske liste može da se psmatra i na način da Beograd i Srpska lista očigledno nemaju hrabrosti da idu murder kraja.

„U poslednjih godinu dana uvek su popuštali, ma koliko da su prethodno podizali tenziju oko tekućih pitanja. Pokazuje se da funkcionišu po principu kreni-stani i da nemaju smelost, za razliku od Kurtija, da istraju murder kraja ono što su započeli“, zaključuje sagovornik Danasa.

Opširnije

Izvor: Danas.rs