Grupa „Novinarke protiv nasilja prema ženama“: Nadležni da što pre pronađu pošiljaoca pretnji Danasu

od strane | nov 7, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Grupa „Novinarke protiv nasilja prema ženama“ izrazila je danas solidarsnost sa redakcijom dnevnog lista „Danas“ povodom pretnji masovnim ubistvom iz vatrenog oružja koje su stigle na adresu lista i pozvala policiju i nadležne organe da što pre pronađu pošiljaoca i rasvetle koliko je pretnja ozbiljna.

U saopštenju se navodi da je Grupa svesna da nikada nije bilo lako biti novinar ili novinarka lista „Danas“, a da sada novinarima nije bilo lako da odu na posao „kao da je u pitanju samo još jedan radni dan, kao svaki drugi“.

„Smatramo da je neophodno da se što pre obezbede prostorije redakcije te medijske kuće i adekvatno obezbeđenje i molimo Ministarstvo unutrašnjih poslova da to učini u najbržem mogućem roku“, ističe se u saopštenju.

Grupa podseća da između onlajn pretnji i fizičkih napada postoji direktna korelacija i da govor mržnje iz onlajn prostora vrlo lako prelazi u napade u fizičkom prostoru.

„Upravo se to dogodilo koleginici sa RTS Tamari Tankosić, koja je dobila udarac dok je na Pravnom fakultetu u Beogradu izveštavala sa skupa, ironično, o – bezbednosti novinara“, dodaje se u saopštenju.

Opširnije

Izvor: Danas.rs