Hakerski napad na bolnicu u blizini Pariza, obelodanjeni zdravstveni podaci

od strane | sep 25, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Hakeri koji su u avgustu tražili otkupninu od nekoliko miliona dolara od bolnice na periferiji Pariza, što je ta zdravstvena ustanova odbila, danas su sproveli pretnje i obelodanili ukradene zdravstvene podatke.

„Najoštrije osuđujem objavljivanje hakovanih podataka iz bolničkog centra Korbej-Eson“ na južnoj periferiji Pariza, napisao je francuski ministar zdravlja Fransoa Bron (Francois Braun) na Tviteru.

„Nećemo popustiti pred takvim kriminalcima. Sve državne službe su mobilisane“, dodao je francuski ministar.

Bolnica obezbeđuje zdravstvenu negu za gotovo 700.000 stanovnika, a otkrivanje zdravstvenih informacija predstavlja rizik od ucene ili iznude.

Uprava bolnice saopštila je da su podaci preneti na darknet-u koji nije vidljiv na običnim pretraživačima, a podaci se odnose na pacijente, osoblje i partnere.

Otkriveni su podaci koji uključuju i broj socijalnog osiguranja kao i izveštaje o lekarskim pregledima i ovlašćenja za psihijatrijsko lečenje.

Stručnjaci interneta smatraju da je sada rizik da hakeri pokrenu nove ciljane napade, koristeći lične podatke koji su im na raspolaganju za ucenu i iznudu novca.

Hakeri su sproveli napad 21. avgusta i postavili ultimatum za otkupninu od nekoliko miliona dolara earn 23. septembra.

Francuski zakon inače zabranjuje javnim ustanovama da plaćaju otkupnine.

Opširnije

Izvor: Vesti.rs