Hoće li Vučić dati Šapića ili će gradonačelnik politički preživeti i „aferu snimak“?

od strane | apr 13, 2023 | Vesti | 0 Komentara

L. V.danas 07:00

Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Potpredsednik SNS i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić mogao bi politički da preživi i „aferu snimak“ u kojoj je glavni akter njegov šef kabineta koji predstavnicima kompanije Kentkart nudi nameštanje tendera u njihovu korist u zamenu za prihvatanje raskida ugovora. Sagovornici Danasa smatraju da ga SNS i njen lider Aleksandar Vučić, od kojeg stranačke odluke zavise, neće skloniti sa gradonačelničke funkcije i zameniti nekim drugim do održavanja novih izbora, koji bi mogli da budu do kraja godine ili na proleće 2024.

Ipak, opozicija koja nema većinu u Skupštini grada, kako nam je nezvanično rečeno,  priželjkuje da naprednjaci i socijalisti u četvrtak na sednici gradskog parlamenta ne podrže gradonačelnikovu odluku o raskidu ugovora sa Kentkartom i tako bar simbolički pokažu da Šapić nema njihovu podršku.

Šapić pak kaže da je srećan što će tužilaštvo da ispita slučaj Kentkart, a na pitanje N1 da li će podneti ostavku, ako se ispostavi da je autentičan snimak kaže – ne samo to, već bi i on i odgovorni trebalo krivično da odgovaraju, kao „što bi trebalo krivično da odgovaraju“ oni koji su ih „lažno optužili“.

Na pitanje o eventualnoj smeni, ako se tvrđeno ispostavi kao istina, kaže: „Stranka može mene sutra da smeni, donese odluku na stranačkim organima, predloži odbornicima Skupštine grada – podignu ruku i putuj, igumane. Stranku ništa ne sprečava, mogla je to da uradi u novembru, kad je opozicija tražila, pa to nije urađeno (…) Ni stranku ni Đukanovića ništa ne sprečava da traži zahtev za moju smenu, ne samo za to već i za druge stvari“.

Naprednjaci se o ovome nisu oglašavali do konferencije za novinare predsednika Izvršnog odbora SNS Darka Glišića kojeg su novinari pitali za ovu aferu.

On je odgovorio da bi istražni organi trebalo da utvrde da li je bilo korupcije u slučaju snimka koji je objavljen u medijima.

Predsednik Izvršnog odbora SNS Drako Glišić izjavio je da bi istražni organi trebalo da utvrde da li je bilo korupcije u slučaju snimka koji je objavljen u medijima. Glišić je poručio da je na nadležnim organima da utvrde i eventualnu odgovornost Aleksandra Šapića i njegovog šefa kabineta u tom slučaju,

Politikolog Boban Stojanović pak ukazuje da o beogradskim izborima odlučuju Aleksandar Vučić ali i Aleksandar Šapić.

– SNS odnosno Vučić ne može da ide na izbore tako što će da smeni svog gradonačelnika. Posebno s ozirom na to da su beogradski izbori bili neizvesni i da bi neki budući potencijalno bili neizvesni. Da bi se išlo na izbore, Šapić mora da želi da ide na njih, a meni u ovom trenutku ne izgleda da je on zainteresovan za izbore. A i ako bude želeo, to će značiti da ima garancije da će on opet biti gradonačelnik ako SNS i SPS pobede – objašnjava Stojanović za Danas.

On ukazuje i da još jednu važnu dimenziju, a to je da će Šapić dobiti podršku birača u Beogradu ukoliko uspe da „otera“ Kentkart, bilo afere ili ne i pokrenulo tužilastvo i sudstvo nešto ili ne.

– Setimo se da je SNS 2014. pobedio na izborima jer je obećao ukidanje Busplusa. I ako uspe da ostavi i politiku besplatnih udžebenika imaće na šta da računa na izborima i kao samostalni kandidat sa nekom svojom listom što ne bi odgovaralo SNS. Dakle, Šapić ima čime da pregovara i u trenutnim unutarpartijskim odnosima – navodi Stojanović.

Profesor prava na Univerzitetu u Novom Sadu Bojan Pajtić navodi da niko od naprednjaka koji su lojalni vođi neće snositi nikakve posledice, kakve god afere produkovao.

– Razlog je jednostavan – SNS ne funkcioniše kao politička stranka u kojoj onaj ko nanosi štetu snosi posledice, nego deluju kao mafijaška organizacija. Funkcioneri partije nisu vođini saradnici, nego saučesnici koji iza sebe imaju mnoštvo zajedničkih kriminalnih poduhvata. Saučesništvo je najtvrđe savezništvo, a lojalnost jedini kriterijum za napredovanje i opstanak na pozicijama – opisuje on.

Kako dodaje, ukoliko bi se vođa “odrekao” jednog od saučesnika i izložio ga političkoj odgovornosti, to bi bio signal i ostalima da bi ih u nekom trenutku mogao pustiti niz vodu.

– Kao što on njih ima “u fioci”, tako i mnogi od glavešina vladajuće stranke znaju i previše o njemu. Zato se oni drže i zato nikada niko i ne odgovara nizašta. Otuda dobro poznate fraze: “ne dam Gašića”, “ne dam Malog”, “ne dam Babića”…- navodi on za Danas.

A član Gradskog odbora DS u Beogradu Zoran Alimpić, objašnjava da je od nakon izlaska u javnost snimka već od ranije zakomplikovana priča o raskidu ugovora sa Kentkartom postala je još složenija.

– Snimci mogu biti montirani, ali s obzirom da niko od aktera sastanka nije izričito rekao da jesu, jasno je da je ono što se čuje zaista izrečeno. Ne može se krivičnim delom štititi nikakav interes grada kao što to tvrdi gradonačelnik. Kriminal i nameštanje tendera ne može nikada biti interes grada ni građana. Naprotiv, SNS je stranka koja je obećavala „nultu toleranciju prema korupciji i kriminalu“. Nulta tolerancija znači da se ne može i ne sme tolerisati nikakva trgovina uticajem ili zloupotreba službenog položaja čak ni u najavi – kaže on.

Alimpić naglašava da je smena korumpiranih službenika i hitna ostavka ili smena gradonačelnika koji pokušava da opravda kriminal bio bi jedini ispravan potez u ovom trenutku.

– Ukoliko stranka na vlasti ne odreaguje, a ogluše se i nadležni organi, tužilaštvo i policija – građani Beograda treba da reaguju. Beograd nije zaslužio da ga vode ljudi koji su spremni i skloni da nameštaju tendere i krše zakone na bilo koji način i pod bilo kojim izgovorom – kaže Alimpić koji je i dobar poznavalac funkcionisanja Grada budući da je bio deo gradske vlasti dok ju je vodio DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs