IAEA: Granatiranjem oštećen dalekovod za snadbevanje nuklearke Zaporožje

od strane | okt 7, 2022 | Vesti | 0 Komentara

FoNetdanas 23: 34

Foto: EPA-EFE/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY HANDOUT

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da je granatiranjem oštećen dalekovod koji je snabdevao blok broj šest reaktora u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, usled čega je uključen alternativni izvor napajanja.

O granatiranju koje je bilo juče, više ukrajinsko operativno osoblje elektrane danas je obavestilo IAEA, kaže se u saopštenju.

Granatiranje se dogodilo u industrijskoj zoni van lokacije nuklearne elektrane.

„Incident je još jednom naglasio nesigurnu nuklearnu bezbednost i bezbednosnu situaciju u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani – koja se sada nalazi u aktivnoj ratnoj zoni – a posebno su krhke i ranjive zalihe spoljne energije koje su potrebne za hlađenje i druge ključne funkcije nuklearne bezbednosti tokom trenutnog hladnog gašenja svih šest reaktora elektrane“, upozorava IAEA.

Ukazano je da hrabri i iskusni operateri fabrike iznova pronalaze rešenja za prevazilaženje ozbiljnih problema koji se stalno javljaju, ali da to nije održiv način upravljanja nuklearnom elektranom.

Generalni direktor IAEA Antonio Grosi je naglasio hitnu potrebu za stvaranje „stabilnijeg okruženja za fabriku i njeno osoblje“.

Grosi je juče u Kijevu sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim razgovarao o predlogu da se oko zaporoške nuklearne elektrane uspostavi nuklearna bezbednosna zona, a početkom sledeće nedelje odlazi u Rusiju „na dalje konsultacije o planu, sa ciljem da ga što pre usaglasi i sprovede“.

Nuklearnu elektranu u Zaporožju od početka marta kontrolišu ruske snage, a u njoj i dalje rade ukrajinski stručnjaci.

„Tokom proteklih sedam meseci, ukrajinsko operativno osoblje radilo je na sprečavanju nuklearnog udesa tokom trenutnog vojnog sukoba, u izuzetno teškim uslovima sa čestim granatiranjem elektrane ili blizu nje“, navedeno je u saopštenju, bez preciziranja koja od strana u sukobu je granatirala elektranu.

Pratite nas na našoj Fb i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs