Indijske vlasti zabranile fotoreporterki iz Kašmira da ode po Pulicerovu nagradu

od strane | okt 19, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Fotoreporterka iz Kašmira, dobitnica Pulicerove nagrade, Sana Iršad Matu (Sanna Irshad Mattoo), izjavila je da su je indijske vlasti sprečile da odputuje za SAD da bi primila tu nagradu.

Kako je navela, u Njujork je na dodelu trebalo da ode u ponedeljak, ali su je zaustavile vlasti na aerodromu u Nju Delhiju iako je imala vizu i kartu.

Matu je na Tviteru napisala da je „zaustavljena bez razloga“ i da joj je karta otkazana.

Indijske vlasti se nisu oglasile.

Matu je radila za Rojtersov tim koji je ove godine osvojio Pulicerovu nagradu za seriju fotografija nastalu tokom pandemije korona virusa u Indiji.

Matu su prvi put u julu zabranili da otputuje za Pariz na predstavljanje knjige i izložbu fotografija kao jedna od 10 dobitnika Nagrade „Serendipiti Arl Grant 2020“ (Serendipity Arles Grant). Matu je tada rekla da su joj vlasti tada rekle da neće moći da putuje u inostranstvo.

Ona od 2018. radi kao slobodna fotoreporterka i prikazuje život u Kašmiru kojeg kontroliše Indija, gde se pobunjenici bore za nezavisnost ili spajanje sa susednim Pakistanom.

Novinari se već dugo ne obaziru na pretnje u tom pobunjenom regionu dok indijska vlada nastoji da pooštri kontrolu nad tamošnjim medijima. Situacija se pogoršala 2019. godine, kada je Indija ukinula poluautonomiju Kašmira, te su desetine izveštača uhapšene, saslušavane i pod istragom po antiterorističkim zakonima.

Opširnije

Izvor: Danas.rs