Irak odlaže glasanje o jezivom zakonu koji bi mogao da ga izoluje i ostavi bez stranih investicija i podrške

od strane | apr 16, 2024 | Vesti | 0 Komentara

M. P.

Dva zakonodavca rekla su da je glasanje odloženo zbog vremenskih ograničenja i da postoje neslaganja oko predloženih amandmana

Foto: Tanjug/AP

Irački zakonodavci odložili su glasanje u ponedeljak o zakonu koji predviđa smrtnu kaznu ili doživotni zatvor za istopolne odnose – meru koja bi, prema diplomatskim izvorima iz zapadnih zemalja, mogla imati ozbiljne posledice po političke i ekonomske veze Iraka ako prođe, javlja Rojters.

Parlament je zasedao u ponedeljak, s tim zakonom – amandmanom na zakon protiv prostitucije – kao drugom tačkom dnevnog reda.

Zakon predviđa doživotni zatvor ili smrtnu kaznu za svakoga ko se bavi istopolnim odnosima ili ko menja svoju suprugu za nečiju drugu u seksualne svrhe.

Takođe zabranjuje promociju homoseksualnosti, a minimalna kazna je sedam godina zatvora.

Dva zakonodavca rekla su da je glasanje odloženo zbog vremenskih ograničenja i da postoje neslaganja oko predloženih amandmana.

Trenutno, uglavnom muslimanski Irak ne kriminalizuje eksplicitno istopolne odnose, ali je labavo definisane klauzule o moralu u njegovom krivičnom zakoniku koristilo za ciljanje LGBT osoba.

Glavne iračke stranke su u prošloj godini pojačale kritike na račun LGBT prava, sa čestim spaljivanjem zastave duginih boja tokom protesta kako vladajućih tako i opozicionih konzervativnih šiitskih muslimanskih frakcija.

Diplomate iz tri zapadne zemlje rekle su da su lobirale kod iračkih vlasti da ne usvoje zakon zbog zabrinutosti za ljudska prava, ali i zato što bi saradnja s Irakom politički postala teška u vreme kada zemlja pokušava da ublaži svoju međunarodnu izolaciju posle godina nemira.

„Bilo bi vrlo teško opravdati kod kuće blisku saradnju sa takvom državom“, rekao je jedan visoki diplomata, koji je tražio anonimnost zbog osetljivosti teme.

„Bili smo vrlo, vrlo direktni: ako ovaj zakon bude usvojen u sadašnjem obliku, imao bi katastrofalne posledice po naše bilateralne i poslovne i trgovinske odnose.“

Parlament je zasedao povodom glasanja o zakonu samo nekoliko sati pre nego što je premijer Mohamed Šia al-Sudani trebalo da se sastane s predsednikom SAD Džo Bajdenom u Vašingtonu tokom posete fokusirane na traženje više američkih investicija.

Više od 60 zemalja kriminalizuje istopolne odnose, dok je istopolni seks legalan u više od 130 zemalja, prema podacima „Our World in Data“.

Kada je Uganda u maju 2023. godine usvojila zakon koji predviđa smrtnu kaznu za određene istopolne odnose, Svetska banka je obustavila nove pozajmice toj istočnoafričkoj naciji, a SAD su objavile vize i restrikcije putovanja protiv ugandskih zvaničnika.

(Telegraf.rs)

Opširnije

Izvor: Telegraf.rs