„Izbacivanjem Rusije, nestale bi i same Ujedinjene nacije“: Bivši ambasador Srbije u UN za Danas

od strane | sep 24, 2022 | Vesti | 0 Komentara

S. Č.danas 10: 26

Foto: EPA-EFE/CHARLES PLATIAU

Nemoguće je da Rusija bude isključena iz Ujedinjenih nacija, odnosno Saveta bezbednosti UN, kao stalna članica. To ukida prirodu te organizacije – kaže Pavle Jevremović, nekadašnji ambasador Srbije u Ujedinjenim nacijama.

Odgovarajući na iznova postavljeno pitanje o mogćnosti isključenju te države iz UN zbog agresije na Ukrajinu i pretnje trećim i nuklearnim ratom, sagovornik Danasa to naziva budalaštinom.

– Sovjetski savez je posle Drugog svetskog rata ugrađen u temelj UN. Onda je to kraj UN, ako Rusiju isključite. To bi bilo kao kada biste, recimo postavili pitanje o izbacivanju Sjedinjenih Američkih Država – kaže sagovornik Danasa.

Podsetimo, jedan od prvih, koji je uopšte pomenuo ideju o izbacivanju Rusije iz Ujedinjenih nacija početkom rata i agresiju na Ukrajinu bio je, paradoksalno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Govoreći o poziciji Srbije naspram rata u Ukrajini, Vučić je početkom marta ove godine rekao da je moguće izbacivanje Rusije iz Ujedinjenih nacija.

– Ima nekoliko zamki za Srbiju, Albanci (Kosovo) su postavili zahtev za članstvo u NATO, a to je podržala Turska. Takođe, moguće je izbacivanje Rusije iz UN, pa potom pritisak na Kinu za promenu Rezolucije 1244, posle kog neće biti osnova za odbranu teritorijalnog integriteta Srbije – rekao je Vučić.

Istakao je da je to “ideja albanskih lobista”.

– Da li je moguće ili ne – ne isključujem tu mogućnost – zaključio je Vučić.

Pavle Jevremović kaže za naš checklist da je izbacivanje Rusije iz UN nemoguće, odnosno da to telo nije nikada bilo suočeno sa takvim izazovom.

Bivši ambasador Srbije u Ujedinjenim nacijama napominje da su aktuelne okolnosti i kriza sa kojom se suočava ceo svet nepredvidive.

– Preti se nuklearnim oružjem. To radi Rusija koja je vodeća nuklearna sila sveta. To su opasne i nepredvidive okolnosti – zaključuje Pavle Jevremvić.

Izvor: Danas

Opširnije