Jeremić: Neće biti sankcija ako Srbija odbaci evropski plan za Kosovo na referendumu

od strane | apr 3, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Beta02.04.2023. 23:49

Foto: Printscreen/N1

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je danas da Srbija ne bi bila izložena ni ekonomskim niti političkim sankcijama ako bi na referendumu odbacila „francusko-nemački“ plan za Kosovo.

On je u „Utisku nedelje“ na TV Nova S kazao da se „ne bi povukla nijedna zapadna kompanija“ jer su im, kakao je dodao, „date ogromne subvencije i one u Srbiji ostvaruju ogromne profite“.

Ponovio je da je odbacivanje tog plana na referendumu „jedini nenasilan i demokratski način da Srbija zaštiti svoje nacionalne interese i elementarno dostojanstvo“, prenela je Narodna stranka.

Prema njegovim rečima, to je i jedini način da se stane na put stvaranju „velike Albanije“, novim sukobima na Balkanu i predaji srpske verske i kulturne baštine.

„Lažno se predstavlja da je usmenom saglasnošću predsednika Srbije Aleksandra Vučića sve završeno i da nema načina da se promeni to na šta se on usmeno saglasio“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, to nije istina, „ni pravno ni politički“

„Ako hoćete da zaustavite Vučića u puzajućoj primeni „Šolc-Makronovog’ plana, kao što je to uradio sa Briselskim sporazumom, onda morate da mu kažete ‘ne’“, rekao je on.

Kazao je da to može da uradi jedino narod na referendumu.

„Ko je danas toliko snažan? Jedino narod na referendumu, jer je prema svim istraživanjima najmanje 80 odsto građana protiv sporazuma i referendum ne može da se pokrade“, dodao je on.

Istakao je da nije istina ni da je sporazum već postao deo poglavlja 35 u procesu pridruživanja Srbije EU, jer bi, kakoje dodao, to mogao da postane tek kroz nekoliko narednih koraka koji još nisu učinjeni.

Naveo je i da bi to „moglo da bude sprečeno odbijanjem (evropskog) plana na referendumu“.

„Ako Vučić dobije priliku da sprovede u delo ono na šta se usmeno saglasio i postane lični garant primene sporazuma, onda će, uz ceo aparat vlasti, dobiti i snažniju podršku EU i SAD“, kazao je on.

Ponovi je da „jedini način da mu se stane na put jeste da narod kao primarni nosilac suvereniteta na referendumu kaže ‘ne’ onome što je namerio da uradi“.

„Ako kažete ‘da’ na svaki zahtev iz EU, nećete daleko stići na evropskom putu, za šta je najbolji dokaz Severna Makedonija, koja je promenila i naziv države, pa je ipak sada blokira Bugarska sa ponižavajućim zahtevima“, dodao je Jeremić.

Ocenio je da bi Srbija primenom plana ušla u „strateški ćorsokak“ kada je reč o, kako je kazao, njenoj evropskoj emancipaciji i da bi dobijala sve više ponižavajuće uslove.

Smatra i da bi Srbija bila „suočena i sa planom „Šolc-Makron 2″ u vezi sa Bosnom i Hercegovinom, odnosno Republikom Srpskom“, te da bi Vučić, kako je kazao, i taj plan prihvatio jer se pokazao kao ranjiv na pritiske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs