Kako ostati budan i dočekati ponoć u novogodišnjoj noći?

od strane | dec 31, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Poslednji dan u godini kada se dočekuje sledeća za mnoge, pogotovo mlade, pun je uzbuđenja i iščekivanja. Deo nas je već odlučilo gde će i šta će u novogodišnjoj noći, dok jedan deo ostaje kod kuće. Neki zato što tako žele i tako im je najbolje, drugi jer im možda nijedna ponuda ne odgovara.

Doček nove kalendarske nove godine kod kuće bez obzira da li smo sami, sa partnerom ili decom može svakako biti zanimljiv. Ipak, ume da bude i najduža noć u životu, pogotovo za one koji su umorni, neispavani, siti svega i jedva su dočekali sutrašnji neradni dan.

U takvim okolnostima, ukoliko ipak želite da ostanete budni, jer ste prošle nove godine prespavali evo nekoliko načina da se izborite sa pospanošću.

Upućeni kažu da se bi se pospanost povukla, morate ojačati telo, hraniti vitalnost kompleksima vitamina i minerala, češće biti na svežem vazduhu, jesti pravilno. Međutim, pretpostavimo da većina nas to, iz ovih ili onih razloga, nije radila, pa nam treba brzo i efikasno rešenje.

Jedno od rešenja koje većini prvo pada na pamet je da, bilo da ste sami ili ne, tokom dana, ako možete, odspavate partiju koja će vam verovatno produžiti duration budnosti kasnije. Važna stvar u ovome je da ne spavate duže, pogotovo ako to činite nekoliko sati pred ponoć, jer će nakon 90 minuta doći druga faza dubokog sna.

Kad ste odspavali ukoliko već niste sredili kuću, prilikom završnog sređivanja, naprskajte aromatična sredstva koja vam prijaju a koja će aktivirati vaš miris. Ljubitelji ulja preporučuju mentol i grejp za pojačavanje energije i muškatni oraščić za fokusiranje.

Jedite više sati pred ponoć, jer upućeni kažu da će vam „gladan“ želudac pomoći da ostanete budni, dok sitost izaziva opuštanje, želju za ležanjem.

Grickajte grickalice ili žvaćite zvaku s pepermintom koji osvežava, kako bi usta ostala aktivna. Jedan od neobičnih načina koje stručnjaci preporučuju za to jeste i da vrhom jezika trljate prednji deo usne šupljine, jer vas taj osećaj može irititari i razbuditi.

Pijuckajte kaficu i čaj, gazirano ili energetsko piće koji će utoliti cheerful taman toliko da vas drži budnim. Kisela voda ili mlaka voda sa limunom se takođe preporučuje kako bi se „sustem digao“. Kada je telo hidrirano, novo kiseonika u krvi je veći a time i energije koja stimuliše moždane funkcije.

Naravno, pijuckajte i alkohol ali onoliko koliko vam je dovoljno da budete veseli i raspoloženi. Prekomerna količina alkohola, najčešće, ume da „spusti“ i na kraju vas uspava.

Provetravajte prostoriju zbog svežeg vazduga. Ovaj topli decembar i novogodišnja noć u tome idu na ruku.

Ako vas ne mrzi možete se s vremena na vreme istuširati prohladnom vodom koja će pojačati cirkulaciju, a zamena za to može biti i umivanje hladnom vodom ili dodatno pranje zuba.

Da ne biste zaspali, možete protrljati ušne školjke i resice i brzo trljati kolena, ali i masirati potiljačni deo glave, jer to poboljšava cirkulaciju krvi i ublažava umor.

Umesto vežbi preporučujemo đuskanje uz pojačanu muziku ili novogodišnji program koji vam se dopada. Tu su i društve igrice koje mogu razbuditi.

Pevajte i smejte se glasno jer smeh stimuliše možak. Puštajte smešne klipove, pričajte i prepričavajte viceve, recite nekom da ga volite i ako ste sami sa partnerom zakažite vođenje ljubavi za posle ponoći. To će vam sigurno dati podstrek da ne zaspite već ćete uzbuđeno čekati trenutke strasti.

Ukoliko ste sami, uz sve ove savete, đuskajte i stimulišite um smišljanjem novogodišnjih čestiki koje ćete poslati i pravite razne vrste listi za narednu godinu. Na primer, šta ćete sve uraditi ili neće više raditi, koga ćete postetiti, šta ćete kupiti….Iako je razmišljenje o problemima koji vas muče jedan od boljih uzroka nesanice, možda to ipak nije za novogodišnju noć. Ali ako će vas novogodišnja noć naterati da nađete izlaz ili rešenje onda je to za vas pravi način da uđete u novu godinu.

I na kraju, ako možete i nije kasno za to, zamenite smenu sa kolegom i radite umesto njega noćnu, što će vas verovatno držati budnim.

Šta ne raditi

Ovo su neke od stavri koje stučnjaci ne preporučuju ako ne nameravate da zaspite. Ako možete ne pušite i ne pijete puno alkohola, ne ležite u toploj prostoriji prekriveni ćebetom, biti u u mraku, ne raditi ništa u ležećem položaju, ne slušajte monotonu umirujuću melodiju, ne budite u zagušljivoj i vrućoj prostoriji.

Pratite nas na našoj Fb i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs