Kako strah i stres mogu da utiču na poslovni razvoj

od strane | jan 24, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Photo by Yan Krukov: https://www.pexels.com/photo/photo-of-woman-showing-frustrations-on-her-face-4458415/

Moderni poslovni svet je odlikovan izraženom i intezivnom kompetitivnošću, koja je posledica nagomilavanja konkurencije u gotovo svim industrijama i brzom napretku postojećih poslovanja, koji je mahom rezultat munjevitog tehnološkog napretka i automatizacije procesa. Investiranje u svaki korak poslovanja je postalo standard i vlasnici velikih kompanija imaju velike ciljeve, koji su u skladu sa njihovim ulaganjem u svaki od mogućih faktora koji utiču na poslovni uspeh. U takvom konkurentom i užurbanom svetu, zaposleni neretko postaju izloženi stresu, jer se od njih očekuje mnogo i zbog toga što tržište nema vremena da čeka na rezultate. Utisak da će uvek biti neko ko će uraditi više, bolje i brže, dovodi do osećaja pritiska, stresa i straha za svoju poziciju, što je kontraproduktivno i samo usporava proces postizanja ciljeva.

Izvori stresa na radnom mestu

Izvori stresa na radnom mestu mogu biti različiti i zavise pre svega od oblasti rada, pa zatim i od pozicije zaposlenog i organizacije u okviru kolektiva, da bismo konačno stigli i do onih slučajeva u kojima specifične situacije dovode do osećaja stresa kod pojedinaca. Faktori koji utiču na stres kod zaposlenih neće biti isti ako govorimo o prosvetnim radnicima i zaposlenima u IT sektoru, ali ako se zadržimo u nekim uopštenim granicama, možemo da kažemo da pritisak za postizanje određenih rezultata, prevelik obim posla u odnosu na mogućnosti zaposlenog, kao i neslaganja u okviru kolektiva u najvećoj meri doprinose osećanju nesigurnosti, frustracijama i naposletku stresu.

Pokazatelji da trpite previše stresa na radnom mestu

Stres na radnom mestu nije neuobičajena stvar i nažalost predstavlja deo iskustva mnogih, ali nisu sve stresne situacije nešto što ne može da se reši i prevaziđe. U zavisnosti od toga koji faktori najviše utiču na vas da osećate stres, za rešenje se možete obratiti nadređenima, HR-u ili ga potražiti kroz komunikaciju sa kolegama. U određenim slučajevima je problem u samom odnosu zaposlenog prema poslu, te se rešenje nalazi u boljoj organizaciji i izmeni prioriteta. S druge strane, određene situacije takođe mogu biti pokazatelj da je vreme da razmotrite promenu radnog mesta. Ukoliko niste došli do rešenja za vaše negativno iskustvo na poslu, može doći do toga da nervozu koja se u vama nakuplja u toku radnog vremena počnete da prenosite na svoj privatni život. Ovo možete da primetite ukoliko objektivno sagledate svoje odnose sa porodicom i prijateljima i konstatujete da često inicirate svađe i rasprave ili da se udaljavate od njih, dakle da imate potrebu da se izolujete zbog svog iskustva stresa na poslu. Stres se takođe može negativno odraziti na vaše zdravlje. Ovo su posledice koje svako od nas želi da izbegne, te je vrlo važno da svaku situaciju koja čini da se osećate neugodno razmotrite objektivno, čak i da potražite mišljenje nekoga u čiji sud verujete. Ukoliko shvatite da stres koji osećate izmiče kontroli, vreme je da potražite novi posao. Postoje brojni oglasnici u kojima su zasugurno izlistani i za vas relevantni oglasi za posao, koje možete početi da pratite, ne biste li pronašli poziciju koja će vam u svakom smislu odgovarati.

https://pixnio.com/people/female-women/businesswoman-laptop-computer-business-programmer-office-internet

Kako stres utiče na poslovne rezultate

Postoje ljudi koji tvrde da najbolje rade pod pritiskom i da su svoje najveće poslovne uspehe ostvarili pod ovakvim uslovima. S druge strane, iako je ovo možda i tačno, to ne znači da su takvi uslovi zdravi za pojedinca i da se neće negativno odraziti na neki drugi aspekat njegovog života. U većini slučajeva stres ima takoreći parališući efekat, u manjoj ili većoj meri. On dovodi do toga da ne možemo da razmišljamo i dolazimo do rešenja koja bismo mogli da iznađemo kada smo staloženi i sasvim fokusirani. Ukoliko su pod stresom zbog pritiska da brže postignu više rezultata i ostvare neke ciljeve koji nisu u skladu sa njihovim mogućnostima, zaposleni žure, ne obraćaju pažnju na detalje i tako dolazi do grešaka, koje su zatim izvor dodatnog stresa i problem se samo produbljuje. Izvore stresa je stoga vrlo važno detektovati na vreme i načiniti korak unazad, tačnije pauzu za formiranje plana reorganizacije koji će imati za cilj rasterećenost zaposlenih i kočano bolje poslovne rezultate.

Upravljanje stresom

Iako svako od nas ima za cilj takve poslovne i uopšte životne prilike koje neće ostavljati prostora za napetost i izazivati osećanje straha i stres u nama, vrlo je verovatno da ćemo u određenim okolnostima morati da se suočimo sa ovakvim iskustvima i samostalno prevaziđemo ista. Zbog toga je važno da naučimo da upravljamo stresom, što možemo učiniti na više od jednog načina. U prethodnim redovima smo mahom govorili o rešavanju problema, kao načinu borbe protiv stresa, što je zapravo vid aktivnog upravljanja stresom. Pored samog rešavanja problema, a pre svega ako izvori stresa potiču iz neusklađenosti naših prioriteta i pristupa poslu sa prirodnom i količinom zadataka koji su pred nama, važno je da naučimo da se fokusiramo na sadašnji trenutak. Na naš radni proces će veoma negativno uticati pretpostavljanje budućih situacija do kojih bi moglo da dođe ukoliko iskusimo neuspeh u sadašnjem trenutku. Umesto ovoga, važno je da se usredsredimo na taj trenutak i na taj način damo sve od sebe da do neuspeha kojeg se plašimo ne dođe. Meditacija je takođe jedan od načina borbe protiv osećanja prezasićenosti stresom, što možemo primenjivati i u vezi sa stresom na poslu, ali i u vezi sa ostalim izvorima stresa mimo radnog mesta. Informišite se iz pouzdanih izvora o različitim vidovima fizičkog i mentalnog opuštanja i počnite da primenjujete date tehnike svakodnevno, a naročito pre ili nakon stresogenih situacija.

Stres nažalost nije nepoznanica u okviru većine kolektiva, a stresne sitacije mogu varirati spram prirode i intenziteta. Ukoliko vaše iskustvo radnog mesta na kojem ste zaposleni podrzumeva stres koji se odražava na vaše zdravlje i privatni život, nemojte čekati pre no što reagujete ne biste li eliminisali faktore koji utiču na njegovo nagomilavanje. Osećanje straha, nervoze i uopšte nelagode na radnom mestu ne može uticati drugačije no negativno na vaše rezultate, te primenite neku od navedenih taktika ne biste li se oslobodili negativnosti i rasterećeni počeli da stremite ka zasluženom poslovnom uspehu.