Kantar prvostepeno osuđen na 14 meseci zatvora zbog pretnji zaposlenima i vlasnici OK radija, druga dvojica dobila po osam meseci

od strane | okt 11, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Okrivljeni Bojan Tanasković iz Vranjske Banje, kao i Slaviša Kocić i Dejan Nikolić Kantar iz Vranja, krivi zu zbog „nasilničkog ponašanja“ u slučaju pretnji vlasnici i zaposlenima u OK radiju iz Vranja, saopšila je prvostepenu presudu sudija Osnovnog suda u Vranju.

Nikolić je, po ovoj presudi, kriv „zbog nasilničkog ponašanja“, te osuđen na godinu i dva meseca zatvorske kazne, u koju je uračunat i pritvor u kojem se nalazi od 17. juna.

Tanasković i Kocić prvostepeno su osuđeni na zatvorsku kaznu od osam meseci, s tim što se u služenje kazne računa i vreme koje su ova dvojica okrivljenih za „remećenje javnog reda i mira i ugrožavanje sigurnosti“ zaposlenih u kafeu „No observation“ provela u pritvoru.

Podsetimo, Tanasković je 1. juna, u popodnevnim satima, sa kantom bele farbe ušao u kafe „No observation“ i počeo da njome prska po unutrašnjosti i inventaru. Zatim je u ovaj lokal ušao i Kocić koji je držao telefon u ruci.

Premda je iz dokaznog materijala odbačen audio-video zapis iz „No observation“-a, a zadržan samo video nadzor, ne može se utvrditi da li je, i ko, komunicirao sa radnicima kafea telefonom koji je držao Kocić.

„Nije utvrđeno da li sam komunicirao sa okrivljenim Kocićem, niti da li sam zvao i pretio Oliveri Vladković, vlasnici OK radija. Ne dajete mi da se lečim, četiri meseca ležim u pritvoru“, rekao je Nikolić u svojoj završnoj reči.

Dvojica učesnika incidenta u kafeu, Kocić i Tanasković, rekli su da se „ne osećaju krivim“, kao i da smatraju da „sud treba da ih oslobodi“.

Iz Osnovnog javnog tužilaštva naglasili su da će pisanu završnu reč dostaviti sudu, a potom prezentovali njenu sadržinu u kratkim crtama.

„Sa izvedenim dokazima na glavnom pretresu, utvrđeno je da su okrivljeni Tanasković, Kocić i Nikolić izvršili krivično delo koje im se stavlja na teret optužnim predlogom. Imajući u vidu sled događaja i vremenski razmak preduzetih radnji u kafiću, dana 1. juna, nesumnjivo je utvrđeno da je kod okrivljenih postojao prethodni dogovor o načinu izvršenja, a samim tim i umišljaj, da svako lice učestvuje i doprinosi izvršenju krivičnog dela nasilničko ponašanje“, rekao je zamenik osnovnog javnog tužioca.

On je naveo da je ta akcija „osmišljena u cilju zastrašivanja zaposlenih i vlasnika OK radija, u okviru kojeg posluje kafe ‘No observation’“.

„Značajno je ugroženo spokojstvo prisutnih u kafiću, a naročito Svetlane Ivanov i Jelene Mladenović, kao i vlasnice lokala Olivere Vladković, koja je za događaj saznala preko mobilnog telefona. Postupanjem okrivljenih došlo je attain težeg remećenja javnog reda i mira“, rekao je zamenik osnovnog javnog tužioca, uz podsećanje na „bahatost izvršioca“ u kafeu „No observation“.

Branilac oštećenih, Olivere Vladković i Svetlane Ivanov, rekla je da je krivično delo o kojem je reč izvršeno „prema mediju“, te da je kao posledica ovog dela nastupilo „ugrožavanje sigurnosti medijskih radnika, o čemu svedoče iskazi svedoka saslušanih u ovom postupku“.

„Onemogućeno je funkcionisanje medija OK radija i zbog prihoda koji su gotovo nepostojeći, s obzirom da je ‘No observation’, od kojeg se OK radio delom finansira, prestao da posluje posle kritičnog događaja. Neki zaposleni su, nakon toga, dali otkaz“, istakla je branilac Ivanov i Vladković.

Dodala je da je ovim krivičnim delom „ugrožena i sloboda izražavanja, ne samo onih koji informacije iznose, u ovom slučaju OK radio i njegovi zaposleni, već i javnost koja te informacije prima“.

Oštećene Vladković i Ivanov „pridružile su se završnoj reči“ branioca i nisu ništa dodale.

Branilac okrivljenih, Kocića i Tanaskovića, rekao je da, analiziranjem dokaza i utvrđivanjem činjeničnog stanja tokom krivičnog postupka, u radnjama koje se dvojici okrivljenih stavljaju na teret, „nema elemenata krivičnog dela nasilničkog ponašanja“.

„Za postojanje krivičnog dela nasilničko ponašanje nije dovoljno da je samo došlo attain remećenja javnog reda i mira, ni ugrožavanja spokojstva građana, već mora doći attain značajnijeg ugrožavanja spokojstva i težeg remećenja javnog reda i mira“, rekao je branilac Kocića i Tanaskovića.

Dodao je da se radnje koje su preduzeli okrivljeni Tanasković i Kocić „moraju posmatrati isključivo kao dva zasebna događaja“.

„Osnovno javno tužilaštvo u Vranju nije dokazalo krivično-pravnu vezu između ova dva lica, a samim tim, ni između radnji koje su ova dva lica preduzela. O trećem, Dejanu Nikoliću, je iluzorno i govoriti. U intervalu od oko pola sata, u kom su se odvila oba događaja, prošlo je desetak građana ispred kafića, od kojih niko nije pokazao znake nespokojstva onim što se dešava u kafiću, niti se može naslutiti remećenje javnog reda i mira. Nema međusobnog dogovora za izvršenje krivičnog dela, kao ni umišljaja“, zaključio je branilac Kocića i Tanaskovića.

Nikolićev branilac, u završnoj reči, rekao je da je „veštački stvorena fama u javnosti da je Nikolić saučesnik u izvršenju krivičnog dela“.

„Ne može se raditi o težem remećenju javnog reda i mira, jer nije ugroženo ničije spokojstvo, već samo imovina kafića ‘No observation’, što se može podvesti pod uništenje i oštećenje tuđe stvari. Nema dokaza da se okrivljeni poznaju između sebe“, naglasio je Nikolićev branilac.

Kako je rekao, „od kada je formiran sud u Srbiji, ovolika zatvorska kazna za ovo krivično delo“ – koje je, u optužnom predlogu, tužilac tražio za okrivljene, i to prema Tanaskoviću i Kociću od najmanje osam meseci, a prema Nikoliću od najmanje godinu i dva meseca – „nikome nije izrečena“.

Veran Matić: „Kazne da budu i veće“

Veran Matić, član Radne grupe za bezbednost novinara, rekao je da su kazne „takve kakve su“ i da smatra da bi „trebalo da budu i veće“.

„I ove kazne mogu da igraju važnu ulogu u kažnjavanju u slučajevima napada na novinare. Ova presuda treba da bude potvrđena, da bude pravosnažna, a nadam se da će se to i dogoditi. Ceo ovaj slučaj nije jedini, jer je Nikolić na jednom od ročišta ponovio pretnje, pa očekujem podizanje optužnog predloga i za to“, rekao je Matić.

Podsetio je da se vode postupci i u drugim slučajevima u kojima je „glavni akter“ Nikolić.

„Podsećam na pretnje načelniku Policijske uprave, Nikolićevoj bivšoj devojci i stražaru Centralnog zatvora u Beogradu“, zaključio je Matić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs