Kim Džong Un: Nuklearnim pretnjama SAD suprotstavićemo se nuklearnim oružjem

od strane | nov 18, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Lider Severne Koreje Kim Džong Un obećao je, dok je nadgledao test nove interkontinentalne balističke rakete da će se suprotstaviti nuklearnim pretnjama SAD nuklearnim oružjem, javila je državna agencija KCNA.

Kim Džong Un je nadgledao test nove interkontinentalne balističke rakete tokom kog je pozvao na veći razvoj strateškog naoružanja i obuku taktičkih nuklearnih jedinica, prenosi KCNA.

Severnokorejski lider je naveo da su pretnje Sjedinjenih Država i njihovih saveznika i njihova neprijateljska politika podstakla njegovu zemlju da „znatno ubrza jačanje svog ogromnog nuklearnog odvraćanja“, prenosi RTS.

„Kim Džong Un je svečano izjavio da ako neprijatelji nastave da prete… naša stranka i vlada će odlučno reagovati nuklearnim oružjem i totalnom konfrontacijom“, prenela je novinska agencija KCNA.

SAD i Južna Koreja održale su zajedničke vazdušne vežbe koristeći lovce F-35A kao odgovor na raketni test u petak, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo odbrane.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razgovaraće o Severnoj Koreji na sastanku u ponedeljak, nakon što je Pjongjang testirao interkontinentalnu balističku raketu (ICBM).

Visoki zvaničnik američke administracije prethodno je rekao da je Severna Koreja testirala „projektil većeg dometa koji može da pogodi mnoge, mnoge zemlje“ i da bi Savet bezbednosti UN trebalo da se sastane da razgovara o tome.

Opširnije

Izvor: Danas.rs