„Kina jedina stvarna pretnja američkoj dominaciji“: Ognjen Radonjić o kosovskoj krizi i zašto je SAD u interesu da rat u Ukrajini potraje

od strane | nov 9, 2022 | Vesti | 0 Komentara

S. Č.danas 20: 24

Foto: FoNet/Zoran Mrdja

Americi i Evropi je u interesu da se eliminišu ruski uticaji na Zapadnom Balkanu zbog čega je važno da se u doglednom periodu konačno reši kosovsko pitanje i da se Srbija ogradi od Rusije.

Rešenjem kosovskog pitanja, prestaje da bude važna podrška Rusije i Kine u Savetu bezbednosti, pri čemu je Evropa zatvorila svoj bezbedonosni krug i u odnosu na Rusiju i u odnosu na Kinu. To su procesi kojima prisustvujemo i sa tim ciljem je ova garnitura dovedena na vlast – komentariše za Danas Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu aktuelnu kriza izlaska Srba iz kosovskih institucija.

Podsetimo, Boris Tadić, bivši predsednik Srbije izjavio je da je napuštanje institucija prištinskih vlasti od strane Srba na Kosovu, ali i obaranje drona koji je doleteo iz pravca Kosova, te podizanje borbenih aviona, predstava koja je uvod u potpisivanje sporazuma krajem novembra ili početkom decembra.

„Uskoro ćemo videti čemu dronovi, MIGovi, napuštanje institucija i cela ova dramatizacija. Na kraju ovog ili početkom sledećeg meseca očekujem sporazum koji će biti predstavljen kao pobeda, a koji će ustvari dramatično ugroziti naše legitimne interese na Kosovu“, napisao je u objavi na Tviteru Boris Tadić, lider vanparlamentarne Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije.

Nezavisno od ove izjave bivšeg predsednika Srbije, sagovornik Danasa daje svoje viđenje poteza vlasti u Srbiji, u Prištini kao i ponašanja SAD i EU.

– Iako su u Americi međuizbori, smatram da u njihovoj spoljnjoj politici u naredne dve godine neće doći attain promena, pa čak i nakon toga u slučaju da republikanski kandidat pobedi na predsedničkim izborima. Čini mi se da je Americi sada glavni cilj da u proksi ratu u Ukrajini trajno udalji Rusiju iz Evrope i ekonomski je iscrpi. Zbog toga je Americi u interesu da rat u Ukrajini potraje, dok će Rusija biti podređeni accomplice Kine, koja predstavlja jedinu i stvarnu pretnju daljoj američkoj dominaciji i to je sukob u nastajanju – smatra Ognjen Radonjić.

Foto: Shutterstock/maradon 333

U međuvremenu, dodaje, Americi i Evropi je u interesu da se eliminišu ruski uticaji na Zapadnom Balkanu zbog čega je važno da se u doglednom periodu konačno reši kosovsko pitanje i da se Srbija ogradi od Rusije.

– Rešenjem kosovskog pitanja, prestaje da bude važna podrška Rusije i Kine u Savetu bezbednosti, pri čemu je Evropa zatvorila svoj bezbedonosni krug i u odnosu na Rusiju i u odnosu na Kinu. To su procesi kojima prisustvujemo i sa tim ciljem je ova garnitura dovedena na vlast. Naravno, ovi procesi su turbulentni, i sklon sam da verujem da ih ovdašnja vlast često koristi kako bi skrenula pažnju sa afera koje su od kritičnog značaja za naše unutrašnje prilike – kaže Radonjić.

Prema njegovim rečima, u konkretnom slučaju, trenutno se sudi Belivukovoj grupi koja je već plasirala inkiminišuće informacije po ovu vlast, i tu je naravno rebalans budžeta gde se konačo materijalizuje ono što smo već znali: troškovi energetskog kolapsa od više milijardi evra se prebacuju na građane i ti troškovi će se finansirati iz novog zaduživanja.

– Istovremeno, tužilaštvo je aboliralo od krivice one koji su svakako najzaslužniji za ovaj kolaps: bivši v.d. direktor, resorna ministarka i Vlada. Pretpostavljam da sada ulazimo u novi ciklus gde će se verovatno doći attain zaključka da je EPS potrebno privatizovati što otvara nove unosne prlike za biznismene bliskim vlastima – zaključuje sagovrnik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs