Komandant Kfora Ulutaš: NATO podržava dijalog Beograda i Prištine

od strane | apr 25, 2024 | Vesti | 0 Komentara

T. U.

Ocenio je i da može postojati samo političko rešenje za sadašnju situaciju koje „priznaje i poštuje prava“ svih zajednica koje žive na KiM

Komandant Kfora general-major Ozkan Ulutaš rekao je danas da je njegova poseta Briselu, gde se sastao se sa visokim civilnim i vojnim zvaničnicima NATO-a, uključujući generalnog sekretara Jensa Stoltenberga, bila veoma produktivna i da je sagovornike upoznao sa bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji i u regionu, kao i sa prioritetima Kfora u budućnosti.

On je istakao da NATO nastavlja da u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine i pozvao strane da se uzdrže od, kako je naveo, destabilizujuće retorike i akcija.

„NATO saveznici i partneri u potpunosti podržavaju naše svakodnevne napore da obezbedimo mirno i bezbedno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja u svakom trenutku i na nepristrasan način. Prema našem mandatu, na osnovu Rezolucije SB UN 1244 iz 1999, Kfor ostaje temeljni stub bezbednosti širom Kosova i regionalne stabilnosti“, istakao je Ulutaš u video obraćanju.

On je naveo da Kfor kao najduža, a sada i najveća misija NATO-a, predstavlja konkretnu i opipljivu demonstraciju nepokolebljive posvećenosti NATO-a regionalnoj stabilnosti.

Ocenio je i da može postojati samo političko rešenje za sadašnju situaciju koje „priznaje i poštuje prava“ svih zajednica koje žive na KiM, navodi se u saopštenju Kfora.

„S tim u vezi, NATO nastavlja da u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU, a Kfor će nastaviti da igra svoju ulogu podrške“, naglasio je komandant te misije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Opširnije

Izvor: Telegraf.rs