Luksuzna putovanja: Evo šta donosi 2024. za turiste dubljeg džepa

od strane | feb 29, 2024 | Vesti | 0 Komentara

O. K.

Iskustvo, autentičnost i održivost reči su kojima se ukratko mogu opisati ovogodišnje tendencije u luksuznom turizmu

Foto: shutterstock.com

Bez obzira na povećanje cena, klimatske promene i međunarodnu geopolitičku situaciju, putovanja će i u ovoj godini za one sa dubljim džepom ostati prioritet. Barem su to zaključci Međunarodnog sajma luksuznog turizma (International luxury travel market) koji je održan u Kanu krajem decembra prošle godine, a na kome su se okupili predstavnici najluksuznijih turističkih operatera, objekata i destinacija.

Sudeći prema predstavljenom, gostima luks hotela i rizorta nije više dovoljno ponuditi samo osnovne usluge spa centara. Kako bi postigli psihičku i fizičku ravnotežu i balans, te se potpuno opustili u danima svog dragocenog odmora, gostima se nude najraznovrsniji sadržaji: od joge i reikija, preko kurseva svesnog disanja, pa do usluga šamana i gong majstora.

– Na ceni je ne samo ekskluzivnost u ponudi već i eksluzivnost u destinacijama – kaže Uroš Kostić, direktor turističke agencije i posetilac ovog međunarodnog sajma, i dodaje:

– Još uvek nedovoljno otkrivene destinacije daleko od masovnog turizma, poput ostrva Sindalah na Crvenom moru, sve su traženije među onima koji to mogu i da priušte.

Za avanturiste duhom i one uvek željne novih saznanja posebno su privlačna tematska krstarenja i putovanja osmišljena u saradnji sa „National geographic-om“.

Foto: Shutterstock

– Vredna hvale su dalja nastojanja da se umanji negativan uticaj koji turizam ima na životnu sredinu kroz različite aktivnosti svih aktera u ovoj grani – kaže Kostić.

Sa idejom održivosti, mnogi turistički objekti se oslanjaju ne samo na lokalne proizvode i prirodne izvore energije već i zapošljavaju isključivo lokalno stanovništvo. Eko rizorti i dalje su podjednako traženi među turistima. S obzirom na podatke koji ovore da je među putnicima sve više onih koji putuju sami, sve je veći imperativ sigurnosti, kako u organizaciji putovanja tako i u odabiru destinacija.

(Ona.rs/Tamara Kostić)

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Organizatori najavili da će ovoga puta napraviti kobasicu dužu od 2 kilometra: Kobasicijada u Turiji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Opširnije

Izvor: Telegraf.rs