Majić: Potpuno svejedno ko su ministri – zanimljiv je ipak izbor Gašića

od strane | okt 23, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić ocenio je večeras da je potpuno svejedno ko su ministri u novoj vladi Srbije, jer je „stovreno društvo u kome je bilo kakva vrsta institucionalnog okvira uništena“.

„Mislim da je potpuno svejedno ko su nam ministri, da je u društvima ovog tipa apsolutno svejedno ko su nam ministri. Da li se na ovim mestima nalaze nova imena za koja nikada nismo čuli ili imena koja smo prečesto čuli pa se ona izmešaju u šeširu“, kazao je Majić u emisiji „Utisak nedelje“ na TV Nova S.

On je ocenio da nije bitno ko je na tim mestima, jer po njegovim rečima, to nisu ljudi, kao ni sudije ni tužioci, koji će u punom kapacitetu da obavljaju svoje poslove.

Majić naveo da se ipak postavljanje dosadašnjeg direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislava Gašića za ministra unutrašnjih poslova „čini zanimljivim, jer ili neko ko ga postavlja ne veruje da tužilaštvo dobro radi u slučaju Jovanjica ili smatra da je to što je Gašić radio dobro“.

Advokat Zdenko Tomanović kazao je da mu je prvi utisak kada je čuo listu kandidata i ocenu da će to biti vlada kontinuiteta bio da je prethodna vlada „često držala građane u nekim imaginarnim krizama i da su građani živeli u nekim vanrednim stanjima“.

„Pravni poredak da bi bio legitiman mora da se zasniva na pojedinim moralnim principima, nije moralni princip da stalno držite građane u nekim krizama. Od nove vlade samo ne očekujem da uvede sankcije građanima Srbije“, rekao je on.

Na pitanje da li ga nova ministarka pravde Maja Popović i novi ministar MUP-a Bratislav Gašić uveravaju da će nešto novo biti rešeno u pravosuđu, Tomanović kaže da je „politika porazila pravosuđe kao instituciju“.

„Porazila je kroz mehanizme vlasti i političku korupciju. Nije porazila samo pojedince u pravosuđu, koji na kraju nestaju u crnoj rupi koju za njih kreiraju upravo nosioci političke moći i vrh izvršne vlasti. Izvršna vlast je ta koja svoju moć gradi na lošim institucijama i taj uticaj politike je toliko veliki i toliko je politika moćna danas da nemate nijednog tužioca koji će da pokrene postupak protiv bilo kog političara ako nema političku podršku“, ocenio je advokat.

Prema njegovim rečima, sve odluke vlasti se donose na jednom mestu, a ne u institucijama i ocenio da „svi funkcioneri gledaju samo u ‘njega’ i od gledanja u ‘njega’ ne vide građane, zakone i institucije“.

Novinarka BIRN-a i nedeljnika Vreme Jelena Zorić kaže da je Bratislav Gašić nije tužio, uprkos njenom pozivu da je tuži ukoliko njeno saznanje da je godinu dana imao kontakte sa vlasnikom imanja „Jovanjica“ na kome je uzgajana marihuana Predragom Koluvijom nije tačna.

Na pitanje šta govori činjenica da je nakon toga Gašić postavljen za ministra unutrašnjih poslova, Zorić ocenjuje da to govori „da predsednik (Srbije Aleksandar Vučić) veruje Gašiću i da ta vrsta poverenja bez obzira na kompromitaciju preovladala“.

„Ranije su ljudi kad se izabere vlada sprdaju – vidi ga ovaj kakav je, on će da bude ministar. A sada sam prvi set osetila jednu ozbiljnu vrstu zebnje. I Gašić i Popović dolaze iz BIA i znamo za ono jednom služba, uvek služba. Nije pametno mešati službe i policiju“, ocenila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs