Makron pozvao Berlin na evropsku „solidarnost“ u cenama energenata

od strane | okt 16, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Beta-AFP17.10.2022. 00: 04

Foto: EPA-EFE/JOHN THYS / POOL

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je Nemačku na evropsku „solidarnost“ u rešavanju problema rastućih cena energenata, upozoravajući na „narušavanje“ konkurencije čemu bi mogao da vodi concept Nemačke da masovno pomogne svojim domaćinstvima i preduzećima.

„Ne možemo da se držimo nacionalne politike jer to stvara distorzije unutar evropskog kontinenta“, rekao je on u intervjuu za izdanje francuskog dnevnika „Lez eko“ (Les Echos) za ponedeljak.

„Naša Evropa, kao i tokom kovid-krize, u trenutku je istine (…) Moramo delovati jedinstveno i solidarno“, poručio je on.

Vlada Olafa Šolca, optužena da radi sama svojim planom podrške od 200 milijardi evra za zaštitu svojih domaćinstava i preduzeća, pod pritiskom je nekoliko partnera iz EU da prihvati veću finansijsku solidarnost.

„Nemačka je u vremenu promene modela čiju destabilizujuću prirodu ne treba potceniti“, smatra Makron.

„Ali ako želimo da budemo dosledni, ne moraju se usvajati nacionalne strategije, već evropska strategija“, insistirao je on.

Šef francuske države je, međutim, rekao da je uveren „u snagu francusko-nemačkog para i u našu sposobnost da zajedno sprovedemo ambicioznu strategiju“.

Lideri Evropske unije će nastojati da na samitu u četvrtak i petak u Briselu nađu zajednički odgovor na skok cena energije izazvan ratom u Ukrajini.

„Postoji evropska solidarnost u odnosu na Nemačku i normalno je da postoji i solidarnost Nemačke u odnosu na Evropu“, rekao je francuski predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs