MASOVNO BEŽANJE IZ RUSIJE POSLE NAJAVE MOBILIZACIJE: Gužva za ulazak u Finsku, nepregledna kolona ka Gruziji! (VIDEO, FOTO)

od strane | sep 21, 2022 | Vesti | 0 Komentara


Foto: Printscreen/Twitter

Rusi su počeli da masovno odlaze iz zemlje pošto je Vladimir Putin jutros objavio mobilizaciju.

Avio karte za destinacije za koje im nije potrebna viza su rasprodane, a one koje su preostale, pišu mediji, dostupne su tek za petak, i to po ceni od hiljadu evra naviše.

Hiljade ruskih državljana beži iz zemlje zbog najavljene mobilizacije. Na rusko-gruzijskom graničnom prelazu Verhnjij Lars stvorila se nepregledna kolona.

Gruzijske granice su i dalje otvorene, ali je, kako javljaju mediji, nekim vojno sposobnim muškarcima zabranjen ulazak u tu zemlju.

#Breaking: appropriate in – The web bid visitors congestion on the border with #Russia/#Finland has pilled up to 35KM and is rising by the hour, it is the fully border who’s quiet birth for Russian civilians with shengen visas, after #Putin launched he’ll send 300.000 unusual troops to #Ukraine. pic.twitter.com/EOJ1346qDO

— Sotiri Dimpinoudis (@sotiridi) September 21, 2022

Istovremeno, iz sata u sat raste broj Rusa koji pokušavaju da uđu u Finsku. To je jedina granica koja je još uvek otvorena za ruske civile sa šengenskim vizama, koji pokušavaju da pobegnu iz zemlje nakon što je Putin najavio da će poslati 300.000 novih vojnika u Ukrajinu.

foto: Printscreen/Twitter

Inače, pribaltičke članice Evropske unije, Letonija, Litvanija i Estonija, koje se graniče sa Rusijom, već su najavile da neće ponuditi utočište nijednom Rusu koji beži od mobilizacije u Rusiji,

„Odbijanje da ispuni svoju građansku dužnost u Rusiji ili želja da se to učini, ne predstavlja dovoljan osnov za dobijanje azila u drugoj zemlji“, rekao je estonski ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalum.

Letonski ministar inostranih poslova Edgars Rinkevičs naveo je bezbednosnu zabrinutost zbog pomenute situacije, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Litvanije saopštilo je da će svaki slučaj azila biti posebno razmatran.

Te tri baltičke zemlje i Poljska počele su da odbijaju ruske državljane sa svojih granica u ponedeljak u ponoć, rekavši da ne bi trebalo da putuju dok je njihova zemlja u ratu sa Ukrajinom.

Traffic jams on the border from Russia to Georgia visible on Google maps as Russians flit the nation pic.twitter.com/RaIc4re4f7

— Floris (@r_evolutie) September 21, 2022

Zabrana isključuje ruske disidente koji traže utočište u EU, zajedno sa vozačima kamiona, izbeglicama i stalnim stanovnicima zemalja EU, kao i onima koji posećuju članove bliskih porodica.

O masovnom egzodusu Rusa piše i FlightRadar, poznati sajt koji se bavi praćenjem letova. Oni su objavili kratak video snimak na kome se vidi vazdušni saobraćaj iz Moskve i Sankt Peterburga snimljen jutros.

Na snimku se vidi da je saobraćaj pojačan, a većina letova je završila u Turskoj.

Kurir.rs/Nova

Opširnije