Miroslav Lajčak predstavio novi kompromisni dokument o upotrebi dinara na KiM: „Čekam konstruktivne komentare“

od strane | apr 26, 2024 | Vesti | 0 Komentara

J. V.

„Biću domaćin novog sastanka nakon što dobijem konstruktivne komentare“, napisao je Lajčak na mreži Iks

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je na današnjem sastanku predstavio kompromisni dokument u vezi sa pitanjem upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji i dodao da je bilo dovoljno prostora da sve strane objasne svoje stavove.

Sastanak je završen nakon što sam predstavio kompromisni dokument u nastojanju da se premoste razlike. Biću domaćin novog sastanka nakon što dobijem konstruktivne komentare“, napisao je Lajčak na svom nalogu na mreži Iks.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ranije danas je izjavio da je Beograd tokom današnjeg sastanka u Briselu izneo predloge za pronalaženje rešenja, ali i istakao da Priština ne želi rešenje.

Hosted a Dialogue meeting on a way forward for the “Dinar issue”, which provided enough room for the Parties to explain their positions. Ended by presenting a compromise paper in an effort to bridge the differences. Will host the next meeting after receiving constructive comments pic.twitter.com/iyjE7pIicu

— Miroslav Lajčák (@MiroslavLajcak) April 25, 2024

Teški i napeti su bili razgovori, ali su bili direktni što je dobro. I ja i eksperti smo imali priliku da iznesemo naše predloge o idejama EU i da rešimo pitanje dinara jer je Kurti tom odlukom ugrozio opstanak srpskog naroda. To mora hitno da se rešava, u pitanju je postojanje Srba“, rekao je Petković.

On je rekao da će sledeća runda dijaloga biti održana 13. maja.

Današnji sastanak delegacija Beograda, Evropske unije i Prištine u briselu bio je šesta runda dijaloga na kojoj se razgovaralo o jednostranoj odluci Prištine da ukine dinarski platni promet na KiM.

Prethodni sastanak na nivou glavnih pregovarača održan je 18. aprila u Briselu, a Petković je tada rekao da je Beograd učinio apsolutno sve u nameri da pronađe rešenje povodom jednostrane i nasilne odluke Prištine da se ukine dinar i platni promet Srbije na KiM, ali da Priština ne želi da se pronađe rešenje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Vučić se sastao sa Lajčakom

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381
64 8939257
(WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja
pogledajte uputstva na stranici Uslovi
korišćenja
.

Priče sa Weba

Najnovije iz rubrike Vesti

Opširnije

Izvor: Telegraf.rs