Muzika najbolje opisuje stanje svesti kod Roma: „Romodrom“ povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

od strane | dec 25, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Ekipa Telegrafa

ROMODROM se već pet put za redom održava na Međunardni dan ljudskih prava i ta tradicija će biti nastavljena

Foto: Mileta Mirčetić

Međunarodni dan ljudskih prava, koji je ustanovljen 1950. godine na generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, obeležen je i ove godine u Beogradu.

U okviru tradicionalne muzičko-scenske manifestacije ROMODROM, u organizaciji Romskog kulturnog centra, publika je sinoć imala prilike da uživa u muzici grupe Amaro Del i u recitovanju glumice Iskre Brajović, koja je interpretirala stihove na romskom i srpskom jeziku, Miroslava Mike Antića i Jovana Nikolića JOFA.

Dragan Ristić, frontmen grupe KAL koji je jedan od organizatora ove manifestacije, kaže da je muzika ono što najčešće i najbolje opisuje stanje svesti kod Roma. ROMODROM je zamišljen kao svojevrsna invetivna kreacija pojedinaca.

– Naziv naše manifestacije je invetivan. Godinama unazad romski umetnici se trude da budu drugačiji, bolji, prepoznatljiviji. Zato smo odabrali taj naziv.

Kako Ristić kaže, ROMODROM se već pet put za redom održava na Međunardni dan ljudskih prava i ta tradicija će biti nastavljena.

Muzički sastava Amaro del postoji više od tri decenije. Njihova muzika je pre svega obavijena veselim tonovima. Branko Spasojević, vođa ove muzičke grupe kaže da se u njihovoj muzici neretko oseća tuga, radost ili veselje, baš sve ono što krasi romski narod.

Spasojević je naveo da je muzika jedna od najvažnijih karika u povezivanju između romskom naroda i pripadnika većinskog stanovništva.

Pozorišna i filmska glumica Iskra Brajović je na sinoćnoj manifestaciji povodom Međunarodnog dana ljudskih prva recitovala neke od najlepših romskih pesama. Kako kaže, slobodni duh Roma i Romkinja i taj nepresušni temperament su je najviše privukli, ali i pomogli joj u glumačkoj karijeri.

– Ja sam po prirodi veoma temperamentna, slodobnog duha. I ako bih sebe opisala u jednoj rečenici rekla bih da sam vesele i spontane prirode, baš kakve su Romkinje.

Iskra je govorila i o boljem položaj romskog naroda u društvu i o tome šta je neophodno učiniti da se većinsko stanovništva više uključi u rešavanju problema Roma.

– Romi nisu samo igra, pesma i smeh. Oni imaju veliki broj problema koji se ne ogledaju samo u ekonomskom segmentu. Oni imaju problem prihvatanja, a toliko to žele. Od njih se očekuje sve, a pritom im se gotovo ništa ne nudi. Često su izraženi podsmehu, a da pritom taj koji to čini, nikada se ne zapita kako žive Romi, sa čime se svakodnveno suočavaju i kao najvažnije, kako im pomoći – rekla je Iskra Brajović.

Na sinoćnoj manifestaciji prisustvovao je i Ninoslav Jovanović, državni sekretar ministarstva za ljudska i manjinska prava, koji je rekao da su ljudska prava neprikosnovena i zagarnotavana Ustavom Republike Srbije i ona moraju da se poštuju.

Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

(Telegraf.rs /A.N.)

Opširnije

Izvor: Telegraf.rs