NATO: Ruska retorika o nuklearnom oružju u Belorusiji opasna i neodgovorna

od strane | mar 26, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Betadanas 17:49

Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Nuklearna retorika Moskve je opasna i neodgovorna, saopštio je danas NATO posle najave ruskog predsednika Vladimira Putina o razmeštanju „taktičkog“ nuklearnog oružja na teritoriji svog saveznika Belorusije.

„NATO je na oprezu i pažljivo pratimo situaciju. Nismo primetili nikakve promene u Rusiji koje bi se odnosile na nuklearno oružje“, rekla je portparolka vojne alijanse Oana Lungesku (Lungescu).

Putin je u subotu rekao da će Moskva rasporediti „taktičko“ nuklearno oružje na teritoriji svog saveznika Belorusije.

„To nije ništa neubičajeno. SAD to rade decenijama. Imaju dugu istoriju razmeštanja svog taktičkog nuklearnog oružja na teritoriji svojih saveznika“, rekao je Putin i dodao da se dogovorio sa Belorusijom da isto to učini.

Predsednik Rusije rekao je da od 3. aprila počinje obuka osoblja, a do 1. jula biće završena izgradnja specijalnog skladišta za taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije.

Lungesku je rekla da je Rusija kršila svoje obaveze o kontroli naoružanja, nedavno suspendujući svoje učešće u novom sporazumu START.

„Rusija mora da se vrati poštovanju svojih obaveza i delovanju u dobroj veri“, dodala je portparolka NATO-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Svet

Naslovna strana

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.

– Igor Brakus, radijski voditelj

Opširnije

Izvor: Danas.rs