Nemačka štampa o Crnoj Gori: Car Milo pred penzijom

od strane | mar 21, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Dojče veledanas 11:58

foto EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE POLAND OUT

„Opušteni pobjednici izgledaju drugačije“, opisuje berlinski Tagesšpigel obraćanje crnogorskog predsednika nakon prvog kruga izbora u nedjelju (19. mart). Navodi se da je „večni regent“ Milo Đukanović sa „slatko-kiselim osmehom docirao o još uvek mogućoj pobedi“.

No, list ocjenjuje da će u drugom krugu favorit biti izazivač Jakov Milatović (37).

„Raniji ministar ekonomije i kandidat pokreta Evropa sad može da računa na lavovski deo glasova kandidata koji su ispali u prvom krugu“, piše Tagesšpigel, a prenosi Dojče vele.

Dodaje se da se Đukanović nadao duelu sa „srpskim nacionalistom“ Andrijom Mandićem, protiv kojeg bi još imao realne šanse u drugom krugu 2. aprila.

Ovako, Tagesšpigel zaključuje: „Crna Gora je pred istorijskim zaokretom, a Đukanovića čekaju nezgodna vremena: ako taj car sklon biznisu izgubi imunitet, verovatno mu prijete nove istrage zbog zloupotrebe moći i korupcije“.

Crna Gora – pozitivan primer za Balkan?

Berliner cajtung objavio je tekst crnogorskog pisca Ilije Đurovića koji živi i radi u Berlinu.

Vidljivo je, piše Đurović, da su „srpski i crnogorski nacionalisti ostali bez goriva za političke igrice“.

Građani umesto toga poverenje daju Evropi sad, i time nekoj vrsti „ekonomskog populizma“ koji obećava bolji život odmah

„Političar sa najdužim stažom u Evropi, Milo Đukanović, kroz dve sedmice bi mogao da ode u političku penziju. Tome bi svakako trebalo da se radujemo“, dodaje se u tekstu.

„Na taj način bi Crna Gora mogla da bude pozitivan primer za druge zemlje Zapadnog Balkana, gde političari produžavaju politički život tako što podstiču i održavaju nacionalističke konflikte i podele, dok oni sami i njihovi ljudi profitiraju od korumpiranog sistema“, zaključuje Đurović u tom tekstu.

Na scenu stupa nova generacija političara

O izborima piše i socijalistički dnevni list Nojes Dojčland: „Đukanović je dugo važio za garanta puta na Zapad, zbog čega mu je tolerisano zavlačenje ruku u državnu kasu“.

List navodi da sada sa Milatovićem na scenu stupa nova generacija političara.

„Nimalo ne zaostaje za Đukanovićem u evropskim ambicijama, naprotiv. Milatović kritikuje sveprisutnu korupciju Demokratske partije socijalista i predstavlja je kao balvan na evropskom putu.

Milatović bi bio jednako dobrodošao u Briselu, Berlinu i Vašingtonu“.

Oba kandidata u drugom krugu su „prozapadna“

U komentaru berlinskog lista Tagescajtung navodi se da su oba kandidata u drugom krugu „prozapadna“, i „politički fosil“ Đukanović i, kako piše autor Erih Ratfelder, „dosadašnji ministar finansija“ Milatović.

„Već sada je jasno da će Crna Gora ostati u NATO i, nakon svih ovih godina kandidatskog statusa, ponovo ozbiljno raditi da konačno bude primljena u EU.

Za to su šanse povoljnije nego ranije.

Uprkos svoj kritici politike EU, Brisel u svjetlu ruskog rata u Ukrajini na inicijativu Nemačke i Francuske sada ipak ozbiljnije radi na tome da približi države Zapadnog Balkana i time otvori i put Crne Gore za integraciju“, navodi se u komentaru.

U tekstu se dodaje da se za Đukanovića, „uprkos svim zaslugama za nezavisnost Crne Gore, lepi etiketa da je odgovoran za korupciju“, pa je zato Milatović „favorit civilnog društva, levih i zelenih snaga, manjina i prozapadnih Srba“.

„To što je prosrpski i proruski kandidat Andrija Mandić sa 19 odsto tako propao, pre svega je šamar srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i time i Vladimiru Putinu. Jer, Crna Gora je trebalo da bude prva kockica u formiranju srpskog svijeta koji, analogno ruskom svetu, stanovništvo u drugim zemljama treba da okrene ka otadžbini“, dodaje se u Tagescajtungu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs