Nemački ambasador u Prištini: Ne postoji garancija da će na kraju dijaloga Kosovo biti priznato od pet zemalja EU

od strane | jan 26, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode izjavio je da ne postoji garancija da će na kraju dijaloga pet zemalja Evropske unije koje ne priznaju nezavisnost Kosova promeniti svoj stav, prenosi Ekonomija onlajn.

Ne možemo donositi odluke umesto drugih zemalja, ali ulažemo napore da krenemo ka tome da tih pet država priznaju Kosovo. Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak je razgovarao sa državama koje nisu priznale Kosovo i ovo je zajednički napor da se ova tema završi, rekao je Rode.

On je istakao da je Evropska unija posvećena dijalogu Kosova i Srbije i nastojanjima da se postigne konačan dogovor o normalizaciji odnosa.

Ovim predlogom želimo da izađemo iz krize, jer ne želimo da gubimo previše vremena. Moramo da prevaziđemo probleme kao što su registarske tablice ili napuštanja kosovskih institucija od strane Srba, moramo da vidimo širu sliku rešavanja problema, kazao je Rode.

Dodao je da se nada da će Kosovo iskoristiti zamah i krenuti velikim korakom ka normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Ne bi trebalo više trošiti energiju na druga pitanja kao što je kampanja za povlačenje priznanja ili registarske tablice. Ti problemi se moraju prevazići i moramo ići dalje, poručio je Rode, prenosi Kosovo onlajn.

Opširnije

Izvor: Danas.rs