Ni 10 godina od otvaranja istrage protiv većinskog vlasnika ATP Vojvodine: Nema još dokaza o krivici

od strane | dec 19, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Gotovo deset godina prošlo je od otvaranja istrage i skoro osam od podizanja optužnice protiv Ilije Devića, bivšeg većinskog vlasnika ATP Vojvodine, a da Više javno tužilaštvo u Beogradu još nije uspelo da sakupi dokaze o njegovoj krivici.

Na poslednjem ročištu održanom pre desetak dana pred Višim sudom, očekivalo se da će sutkinja odlučiti kako dalje sa ovim predmetom u kome se ne može osloniti na izveštaj veštaka jer im poslovna dokumentacija Devićevih bivših firmi nije bila dostupna.

Međutim, pre nego što je takva odluka stigla, tužilac je najpre zatražio odlaganje a kako to nije prihvaćeno, najavio je novi dokazni materijal i zatražio spise na uvid što je signal da ili mora da preuredi optužni akt ili da odustane od gonjenja.

Istraga u ovom predmetu odvijala se u okviru radne grupe za 24 sporne privatizacije, ali iako je slučaj ATP Vojvodine označen kao jedini u kome nije oštećena država, već investitor sa kojim Grad Novi Unhappy nije ispoštovao svoj deo ugovora, optužnica je podignuta upravo protiv investitora, Devića.

Njega je tužilaštvo teretilo za utaju poreza na pozajmice koje je Dević iz svojih sredstava davao preduzeću, zbog beskamatnih pozajmica drugim preduzećima i neobračunatom porezu po tom osnovu, za navodno visoku cenu zakupa koji je plaćala ATP Vojvodina matičnom Devićevom preduzeću Mankop, neosnovane dobiti po asignaciji…

Sve u svemu, reč je o dva miliona evra, što je crta potrebna da proces dospe u Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal. To je omogućilo hapšenje Devića iako optužnica nije bila podignuta, što ne bi bilo moguće da je predmet vođen u Višem JT.

Još na samom početku suđenja, na pripremnom ročištu utvrđeno je da je veliki segment optužnog akta zastareo i za taj deo je postupak odmah obustavljen. Deo koji se odnosi na poreze, potvrdili su i veštaci, Deviću se ne može staviti na teret jer se nikakav porez na pozajmice ne plaća, niti privrednicima zakon dozvoljava obračun i naplatu kamate kada se međusobno finansijski pomažu, pa je i to otpalo. Postupak je potom prebačen u Više javno tužilaštvo.

– Za deo koji je preostao, nema originalne dokumentacije, ne može da se izvrši provera, što je self-discipline koji od početka prati ovaj predmet. Treba napomenuti da je ATP Vojvodina u stečaju od 2007. kao i Mankop, nekoliko godina kasnije, i da Deviću nije dostupna ni dokumentacija, čak ni pristup tim firmama. On je pozajmljivao kao osnivač, iz svojih privatnih sredstava i to je bilo evidentirano u knjigama ATP Vojvodine i Mankopa, ali su te kartice sklonjene, njih nema kao ni ostale dokumentacije koja bi njemu išla u prilog. Mi smo imali kopiju jednog naloga i još u istrazi zatražili da se provere te pozajmice, ali oni to jednostavno nisu uradili. Mislim da dokumentacije nema jer je ili policija, kada je spremala krivičnu prijavu sve te registratore odvezla kamionima, ili stečajni upravnik, sa kojim Dević nije u dobrim odnosima, nije hteo ni da se potrudi da to pronađe – kaže za Danas Nikola Stanojević, advokat Devića.

Objašnjava da i po oceni suda, veštaci nisu uradili svoje nalaze prema pravilima profesije. Veštak građevinske struke dao je procenu visine zakupa a da nije mogao da uđe u objekat, nije video prostor, lokaciju, opremljenost ni površinu, ništa od onog što je trebalo da utvrdi a o visini zakupa izjasnio se na osnovu krivične prijave.

Veštakinja ekonomske struke, koja je trebalo da utvrdi mnoge elemente vezane za navodnu zloupotrebu Devića, konstatovala je da joj nije predočena originalna knjigovodstvena dokumentacija koja se nalazi u preduzeću ATP Vojvodina, da su rekli kako je nemaju, da im sistem ne radi, tako da ona nije mogla da se izjasni a svoj nalaz takođe je dala na osnovu podataka iz krivične prijave.

– I sama sudija na pretresu bila je iznenađena. Pitala je ako nisu imali dokumentaciju, ako u ATP Vojvodini nisu hteli da je daju, ako građevinskom veštaku nije dat ključ da uđe u Mankop i proveri nalaze, zašto se nisu obratili tužiocu da im obezbedi pristup. Veštaci su ćutali. I mi smo dali primedbe zbog toga, ne može proces da se zasniva na delovima fotokopirane dokumentacije koja je indirektna i nema veze sa poslovnim odnosom i da se na bazi toga vodi istraga, podiže optužnica, ali se tužilac na to nije osvrtao – ističe Stanojević.

Dodaje da je optužba protiv Devića potpuno neosnovana jer ne postoje dokazi koji bi je potvrdili.

– Kao jedine dve moguće opcije ovog postupka, očekujem da ili Tužilaštvo, koje je povuklo spise, odustane od gonjenja, ili da Devića sud oslobodi odgovornosti i da se ta farsa koja je vezana za njega i koja traje deset godina, konačno završi – zaključuje advokat Stanojević.

Ćutanje


Više javno tužilaštvo pitali smo o kakvom se novom dokaznom materijalu radi zbog čega je zatraženo odlaganje ročišta, zatim kako je moguće da se takav materijal pojavi 10 godina nakon otvaranja istrage i osam godina od podizanja optužnice. Pitali smo i kako se dogodilo da Tužilaštvo bazira optužnicu na veštačenjima u kojima su veštaci tvrdili da im nije dostupna ni originalna ni kompletna dokumentacija iz firmi i šta je Tužilastvo tim povodom preduzelo a interesovalo nas je i koliko se zamenika tužioca menjalo u ovom predmetu. Ni deset dana nakon prosleđenih pitanja, odgovor Tužilaštva nije stigao.

Pratite nas na našoj Fb i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs