Nova britanska premijerka kritikuje Putina u svom debitantskom govoru u UN

od strane | sep 21, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Beta-AP22.09.2022. 00: 07

Foto: EPA-EFE/ANDI RAIN

Britanska premijerka Liz Trus optužuje ruskog predsednika Vladimira Putina da „zvecka oružjem” kako bi prikrio svoju neuspelu invaziju na Ukrajinu, i kaže ujedinjenim nacijama da su njeni osnivački principi narušeni agresijom autoritarnih država. sredu uveče, koji je novinama unapred dala njena kancelarija, Tras će nazvati rat u Ukrajini bitkom za „naše vrednosti i bezbednost celog sveta“ i hvale pokojnu kraljicu Elizabetu Drugu kao simbol sebe zauzela.

Odgovarajući na Putinovu odluku da se mobiliše rezervista i da će iskoristiti sve što mu je na raspolaganju da zaštiti Rusiju – što se očigledno odnosi na ruski nuklearni arsenal, Tras optužuje ruskog. lidera da „očajnički pokušava da opravda svoje katastrofalne neuspehe”. On očajnički pokušava da preuzme plašt demokratije za režim bez ljudskih prava i slobode. I on iznosi još lažnih tvrđava i preteče maši oružjem.“

„To neće ići. Međunarodna alijansa je jaka, Ukrajina je jaka“, kaže Tras, čiji je govor večer u programu UN, nakon govora ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji se putem video-linka obratio svetskoj*

U govoru u kojem iznosi svoje viđenje spoljne politike u svetu okrenutom naglavačkom ruskom invazijom, Tras govori i o kraljevima, čija su sahrana u ponedeljak prisustvovali mnogim svetskim liderima na kojima su bili sada

Ona kaže da kraljica „simboliše posleratne vrednosti na kojima je ova organizacija osnovana”, a da je Elizabeta „prevazišla razlike i izlečio podele“ u svojih 70 godina na prestolu.

Tras pominje kraljičin govor u UN 1957. godine, u kojem je Elizabeta rekla „narodi sveta očekuju ujedinjene nacije da istraju u svojim principima“ da se okončaju sukobe. i )

Tras podseća da je Kraljica „upozorila da je od vitalnog značaja ne samo imati jake ideale, već i političku volju da ih ispuni. Sada moramo pokazati tu volju“. bi preuzeo uticaj autoritarnih režima.

ulazi u novu eru“ u kojoj „autoritarne države podrivaju stabilnost i bezbednost sveta“. Uticaj među zemlje u savezu zajednice. SAD i njihove saveznike.zajednička korist i poverenje“, a ne „uticaj kroz zaduživanje, agresiju i preuzimanje kontrole nad ključnom infrastrukturom i mineralima“.

Ona takođe poziva na oštriji odgovor Zapada na invaziju Rusije na Ukrajinu. Ona je pozvala na sankcije Rusije i poručila da „G-7 i naši istomišljenici treba da deluju kao ekonomski NATO“, podržavajući zemlje koje su meta „ekonomske agresije autoritarnih režima“.

. ) Poziva zemlje sveta da pronađu zamenu za rusku naftu i gas i zaštite lance snabdevanja za sve, od hrane do minerala. Slobodnom svetu je potrebna ekonomska snaga i otpornost da se suprotstavio autoritarnoj agresiji i pobedio u ovoj novoj eri strateškog nadmetanja“, rekla je ona. Bregzit „gradi nova partnerstva širom sveta“, navodeći ulogu NATO-a i vojne grupe Zajedničkih ekspedicionih snaga. severnoevropskih zemalja, koji je dobio na značaju od ruske invazije na Ukrajinu.

Ona takođe ukazuje na produbljivanje veze sa „drugim demokratijama kao što je Indija Indija“ i trgovinske ambicije sa državama Indo-Pacifika i Zaliva, što je znak da Velika Britanija, sada evropske unije, gleda na ostatak sveta – a posebno na Aziju – kao politički i ekonomski prioritet“. i izgradnju britanske ekonomije koja gradi preduzeće i privredne investicije.“

Za Trasa, konzervativnog borca za slobodno tržište, što znači smanjenje individualnih i korporativnih poreza i manji posao.

Međutim, uprkos ekonomskim potresima, u govoru Tras piše da je posvećenost Velike Britanije odbrani Ukrajine „potpuna“ jer je „ovo odlučujući momenat, organizaciju u našoj istoriji i u istoriji slobode“

Pratite nas na našem Facebook i Instagram stranici, ali i na Tvitter nalog. Pretplatite se na PDF izdanje liste Danas.

Više detalja Izvor: Danas.rs