Nova vlada Izraela predstavila plan slabljenja Vrhovnog suda

od strane | jan 4, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Foto: Pixabay/edu_castro27

Novi ministar pravde Izraela Jariv Levin predstavio je danas dugo obećavanu reviziju pravosudnog sistema čije je cilj da se oslabi izraelski Vrhovni sud.

Kritičari kažu da će taj idea podriti demokratiju zemlje jer će dati apsolutnu vlast koaliciji najviše desno orijentisanoj u istoriji Izraela.

Levin je predstavio čitav niz promena kako bi se smanjila moć pravosudja, uključujući mogućnost da poslanici usvajaju zakone koje je visoki sud poništio i efektivno ih smatrao neustavnim.

Predstavljen je zakon koji će ovlastiti izraelski parlament (Kneset) da poništava odluke Vrhovnog suda prostom većinom od 61 glasa.

Uz to je predloženo da političari imaju veću ulogu u postavljanju sudija Vrhovnog suda.

U svom govoru Levin je tvrdio da je poverenje javnosti u pravosudni sistem na istorijiskom niskom nivou i da planira da obnovi moć izabranih zvaničnika koja je sada u rukama sudija aktivista.

„Idemo na izbore i glasamo, biramo, ali uvek iznova, ljudi koje nismo izabrali odlučuju za nas. To nije demokratija“, rekao je ministar.

Planirana revizija je već izazvala oštre kritike izraelske vrhovne tužiteljke i opozicije, što ukazuje na teškoće sa kojima će se suočiti Netanjahuova nova čvrstorukaška vlada.

Bivši premijer, sada vodja opozicije, Jair Lapid, rekao je da će se boriti protiv promena na „svaki mogući način“ i da će ih poništiti ako se vrati na vlast.

„Oni koji izvrše jednostrani udar u Izraelu moraju znati da mi nemamo nikakvu obavezu prema tome ni na koji način“, rekao je Lapid.

Levin je predstavio reviziju pravosudja uoči rasprave Vrhovnog suda o peticijama protiv postavljenja za ministra poslanika uslovno osudjenog za utaju poreza.

Vrhovna tužiteljka Gali Baharav-Miara je saopštila danas da se protivi postavljenju Arija Derija, vodje verske partije Šas, za ministra.

U sklopu pregovora o formiranju nove vlade Kneset je u decembru izmenio zakon kako bi se omogućilo da neko ko je uslovno osudjen bude ministar.

To je otvorilo put Deriju, ključnom partneru u koaliciji koja je vratila Netanjahua na vlast, da bude ministar zdravlja i unutrašnjih poslova prve dve godine, a potom ministar finansija.

Taj pravni manevar su organizacije za dobro upravljanje označile zelenim svetlom za korupciju jer vlada menja zakone radi političke svrsishodnosti.

Vrhovna tužiteljka je sa svojim stavom upoznala Vrhovni sud i rekla da postavljenje Derija „radikalno odstupa od sfere razuma“, i najavila da neće zastupati državu u sudu.

Baharav-Miaru je postavila prethodna vlada koja se oštro protivila Netanjahuu.

Njegovi saveznici predlažu da se funkcija vrhovnog tužioca podeli na tri, a da dve budu politička postavljenja.

To bi moglo da umanji ovlašćenja aktuelnog vrhovnog tužioca omogući Netanjahuu da postavi osobu koja će odbaciti optužbe protiv njega.

Netanjahuu se sudi za prevaru, mito i zloupotrebu položaja u tri slučaja.

On sve optužbe poriče i tvrdi da je žrtva „lova na veštice“.

Pratite nas na našoj Fb i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs