Novi program biblioteke „Narodni Univerzitet“: „Kulturno podizanje prosvećivanjem najširih narodnih slojeva“

od strane | okt 9, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Na današnji dan pre sto godina checklist Vreme pisao je o tome da je gospodin Dušan Andrijašević preduzeo izdavanje biblioteke „Narodni Univerzitet“.

Kako piše Vreme, njen program imao je za zadatak da umno, kulturno i ekonomski podiže narodnu masu, a da to „kulturno podizanje treba da se izvrši – ponajpre – prosvećivanjem najširih narodnih slojeva“.

Ono što se takođe navodi u listu je da pojedini materijal treba da na „lak, ubedljiv i očigledan način uvede čitaoce u pojedine oblasti nauke, umetnosti i tehnike“.

Popularno napisana rasprava redovnog profesora Beogradskog Univerziteta gospodina Jovana Žujovića „o borbi za život i uzajamnosti kod životinja“, prva je sveska „Narodnog Univerziteta“.

Foto: Digitalna.nb.rs

„Narodni Univerzitet“ će u narednim sveskama doneti rasprave i od drugih uglednih ličnosti, kao što su Pavle Popović, Boško Bošković, Svetozar Marković,…

Cena izdavanja prve sveske iznosila je tri i po dinara, piše u listu Vreme.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni checklist Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Opširnije

Izvor: Danas.rs