Obeleženo 100 godina baletskog ansambla svečanim defileom Baleta Narodnog pozorišta

od strane | nov 23, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Svečanim defileom Baleta Narodnog pozorišta i Baletske škole „Lujo Davičo“ na Velikoj sceni Narodnog pozorišta večeras je nacionalni teatar proslavio stogodišnjicu svog baletskog ansambla i 155. rođendan

Svečanim defileom Baleta Narodnog pozorišta i Baletske škole „Lujo Davičo“ na Velikoj sceni Narodnog pozorišta večeras je nacionalni teatar proslavio stogodišnjicu svog baletskog ansambla i 155. rođendan.

Veličanstveni defile na velikoj sceni predstavio je ansambl i soliste Narodnog pozorišta u Beogradu kojima su se pridružili učenici osnovne i srednje Baletske škole „Lujo Davičo“, budući naraštaji koji će jednog dana i igrati na ovoj sceni.

Umetnička direktorka Ana Pavlović osmislila je program u kojem je predstavljeno koncertno izvođenje odlomka iz premijerno obnovljenih baleta „Žizela“, „Labudovo jezero“, „Kraljica Margo“, kao i „Gusar/ Le Corsaire“ koji je po prvi put postavljen na sceni povodom obeležavanja 100 godina od prve baletske predstave kod nas.

Veče je započelo predstavljanjem svih generacija beogradske baletske škole, a tokom programa predstavila se i klasa diplomaca sa numerom iz baleta „Pakita“.

U završnoj sceni učestvovalo je oko 120 igrača, učenika baletske škole i članova baletskog ansambla Narodnog pozorišta, što predstavlja do sada nikad viđeni poduhvat koji slavi prošlost i budućnost baletske umetnosti u Srbiji.

Tradicionalno, kruna svečanosti kojom je ranije danas obeležen 155. rođendan Narodnog pozorišta bilo je uručenje Nagrade „Raša Plaović“ za najbolje glumačko ostvarenje na beogradskim scenama između u protekloj sezoni.

Dobio ju je Nenad Jezdić za ulogu Bore Šnajdera u predstavi „Razvojni put Bore Šnajdera“, po tekstu Aleksandra Popovića, u adaptaciji i režiji Egona Savina i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Odluku je doneo žiri u kojem su bili reditelj Nebojša Bradić, književnik Miloš Latinović, dramske umetnice Vanja Ejdus i Elizabeta Đorevska i dramaturg Đorđe Kosić.

Nagrada Narodnog pozorišta u Beogradu za najbolju predstavu osovjila je predstava „Očevi i oci“ po romanu Slobodna Selenića, u dramatizaciji Kate Đarmati i režiji Veljka Mićunovića.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Opširnije

Izvor: Telegraf.rs