Očuh i majka gurali Alfija (9) u punu kadu dok nije umro: Komšije ih prijavile 1.000 puta, niko nije reagovao

od strane | jan 27, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Sad njegovi deda i baba kažu da je svaka od tih prijava bila prilika da se mališan spasi

Foto-ilustracija: Shutterstock

U petak je objavljen izveštaj o radu socijalne službe u britanskom Vusterširu koji pokazuje da je bilo brojnih propusta u slučaju devetogodišnjeg Alfija Stila, kog su ubili očuh i majka. Dečak je preminuo u februaru 2021. nakon što je mesecima trpeo mučenje. Na telu je imao više od 50 povreda, a preminuo je jer su mu glavu nekoliko puta gurali u vodu u kadi.

Izvještaj je pokazao i kako su komšije , zabrinute za Alfiejevo stanje, u samo tri meseca, aprilu, maju i avgustu 2020., policiju zvali 999 puta. U razdoblju od 2018. do 2020. ljudi zabrinuti za Alfieja podneli su 64 službene prijave socijalnoj službi i policiji, ali dečaku to nije pomoglo.

Sad njegovi deda i baba kažu da je svaka od tih prijava bila prilika da se mališan spasi.

„Mogli su sprečiti da moj unuk umre. Meni to nije samo broj“, kazao je deda, prenosi Independent.

Alfiejeva majka Karla Skot osuđena je na 27 godina zatvora, a njen partner Dirk Houel provešće život u zatvoru zbog ubistva i zlostavljanja dečaka kojeg su okrutno kažnjavali, izgladnjivali i ostavljali na hladnoći.

Huela su prijavljivali i zbog nasilnog ponašanja i pretnji, ali porodica Skot kaže kako niko nije ozbiljno shvatao prijave.

„Prijavljivali smo masnice, prijavljivali smo sve male stvari. Samo su nas odbacili“, kažu deda i baka.

Kada bi i došli da pogledaju Alfija u domu, nakon brojnih prijava, socijalni radnici zaključili bi da je sve u redu. Sad se pravdaju kako im je svima bilo stalo do Alfija, ali smatraju da su ih njegovi roditelji izmanipulisali.

Iz policije su poručili kako podržavaju izveštaj, te su istakli kako su odmah nakon dečakovog ubistva pokrenuli radionice za delatnike kako bi bolje prepoznali ranjive osobe.

(Telegraf.rs)

Opširnije

Izvor: Telegraf.rs