Pastor o izborima za MNS: Ovo je istorijska pobeda

od strane | nov 13, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Beta14.11.2022. 00: 03

Foto: J. Patarčić/Danas

Lista „Madjarska sloga“ i Savez vojvodjanskih Madjara (SVM) postigli su istorijsku pobedu na izborima za Mađarski nacionalni savet (MNS), izjavio je predsednik SVM-a, Ištvan Pastor, večeras u Subotici.

„Mislim da je ovo jedna istorijska pobeda, jedan veliki uspeh i potvrda niza stvari, pre svega, rešenosti mađarske zajednice da u svom identitetu traži svoju budućnost u saradnji sa svima ostalima sa kojima zajedno živimo na sopstvenom ognjištu“, istakao je Pastor u sedištu stranke u kom se nalazi i sedište MNS-a.

Lista „Mađarska sloga“ je bila jedina lista i osvojila je svih 35 mandata za predstojeći saziv Mađarskog nacionalnog saveta.

On je ocenio da je ovaj broj glasova potvrda šta glasači misle o radu i učinku MNS-a.

„Današnji dan je potvrda za to da članovi zajednice imaju, ne samo priznanje zajednice o učinku iz prošlosti, nego i očekivanja u odnosu na budućnost, što potvrđuje ovaj visok nivo učešća na izborima i čvrsto vezivanje pripadnika mađarske zajednice svojoj domovini, svom identitetu i saradnji, u kojoj mogu da stvore i svoju egzistenciju“, rekao je Pastor.

Podseća da su ove godine predstavnici ove stranke izloženi pritiscima vezano za migrantsku krizu i pritiscima vezano za podizanje spomenika žrtvama iz 1944-45. godine u Novom Sadu.

„U zadnjih nekoliko meseci smo izloženi neverovatnom pritisku u parlamentu. Mi smo kao zajednice, Mađari i Srbi, prošli jedan dugačak i mukotrpan i trnovit achieve, i ponosni smo na taj achieve, zbog toga što smo pre svega sebe uspeli da savladamo na principima večitih vrednosti. I svaki napad na ono što smo zajedno postigli, jeste napad za potkopavanje, ne samo odnosa između Mađara i Srba, nego i odnosa u čitavom društvu, odnosno odnosa u čitavom okruženju. Iz tog razloga, mi mislimo da je ovo strašno opasno“, istakao je Pastor.

Prema njegovim rečima, to se radi kako bi se Srbi i Mađari posvađali, i da bi se narušili međusobni odnosi.

„Mi, niti ćemo podvući accumulate, niti ćemo se uplašiti, niti ćemo se sa bilo kim svađati. Zalagaćemo se lift out zadnjeg momenta mirno, dostojanstveno, da se oda poštovanje nevino nastradalima, zbog toga što je to civilizacijska obaveza koja je jedna od osnovnih temelja našeg političkog stava. Nadamo se da će razum pobediti“, poručio je Pastor.

Kako navodi, sigurni su da će partnerstvo sačuvati i da će, uz međusobno razumevanje, argumentaciju, uz neosporne činjenice, odati poštu pre svega i isključivo nevinim žrtvama.

„Mi znamo napraviti razliku između zločina i zločinaca i nevinih i nedužnih. Nas povezati u tu situaciju, kao da to mi ne umemo, to je najgnusniji pokušaj svađkanja ljudi, za šta nema nikakve osnove i potrebe“, smatra.

Što se tiče Mađarskog nacionalnog saveta, dodaje, u predstojećim danima će se odvijati pripreme za konstituisanje novog saziva MNS-a.

„Imamo nameru da napravimo jednu efikasnu, ciljno orijentisanu i ambicioznu ekipu ljudi“, kazao je Pastor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs