Petković Stjuartu Piču: Napadi na Srbe na Kosovu gotovo svakodnevni

od strane | jan 17, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju (KiM) Petar Petković rekao je danas specijalnom britanskom izaslaniku za Zapadni Balkan Stjuartu Piču da su napadi na Srbe, njihovu imovinu, manastire i crkve gotovo svakodnevna pojava, posebno skrenuvši pažnju na napade na trojicu srpskih dečaka na Badnji dan i Božić.

On je ukazao i na odluku Prištine o eksproprijaciji srpskog zemljišta u opštini Leposavić, čime vlasti u Prištini nastavljaju da generišu krize jednostranim potezima i pravnim nasilje, posebno imajući u vidu da su prethodne eksproprijacije imale cilj gradnju nelegalnih baza specijalne policije u srpskim sredinama na severu pokrajine, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Petković je sagovorniku preneo i uveravanja da će Beograd nastaviti da čuva mir i stabilnost, kao i close sada i da je na Prištini sva odgovornost za novonastalu situaciju u pokrajini.

Beograda je ispunio sve close sada preuzete obaveze proistekle iz Briselskog sporazuma, dok Priština skoro deset godina odbija da otpočne proces formiranja Zajednice srpskih opština, što je za nas ključno pitanje, naglasio je Petković.

Prema njegovim rečima, Beograd i pored ozbiljnih problema na terenu, ostaje opredeljen za konstruktivan dijalog i kompromis, kao jedino sredstvo putem kojeg se mogu stvoriti uslovi za trajnu stabilnost i prosperitet na KiM i Zapadnom Balkanu, u celin.

Opširnije

Izvor: Danas.rs