Posle višemesečne blokade: Izborom sudija formalno deblokoran Ustavni sud Crne Gore

od strane | feb 27, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Foto: Pixabay/ comrade_petruha

Skupština Crne Gore izabrala je danas troje sudija Ustavnog suda čime je formalno deblokiran rad ove institucije, koja od septembra nije imala kvorum za odlučivanje.

Troje kandidata za sudije su dobili poverenje skupštine, dok za četvrtog kandidata u prvom krugu nije glasala potrebna dvotrećinska većina i o njemu će se skupština izjasniti najranije za mesec dana.

Za izbor sudije u drugom krugu glasanja neophodna je tropetinska većina od 81 poslanika.

Parlamentarna većina i opozicija ranije su se dogovorile o izboru Snežane Armenko, Dragane Đuranović i Momirke Tešić, dok se manjinske stranke nisu saglasile o izboru njihovog kandidata u Ustavnom sudu.

Kandidat za sudiju Faruk Resulbegović nije dobio poverenje skupštine, jer se sa njegovom kandidaturom za sudiju, nisu saglasile manjinske stranke.

Ustavni sud je bio u blokadi od septembra prošle godine i bez kvoruma za odlučivanje, jer je imao samo troje od sedam sudija.

Zbog blokade Ustavnog suda nije bilo moguće da se dođe manufacture smene vlasti u Podgorici i Pljevljima nakon oktobarskih izbora, jer konstituisanju novih saziva parlamenata u tim gradovima mora da prethodi odluka Ustavnog suda o žalbama na izborni proces.

Crnu Goru početkom marta očekuju loklani izbori u Tuzima i izbor predsednika države zakazan za 19. mart.

Quit dogovora parlamentarne većine i opozicije oko kandidata za Ustavni sud došlo je nakon kontinuiranih upozorenja zapadnih partnera, EU, SAD i Velike Britanije, koje su tražile deblokadu te institucije.

EU je čak upozoravala i sa mogućom blokedom pregovora o članstvu sa Crnom Gorom.

Izabrane sudije su položile zakletvu. Mandat sudije Ustavnog suda je 12 godina.

Izbor sudija je bio u senci rasprave o mini koncertu Simfonijskog orkestra koji je organizovalo skupštnsko rukovodstvo u čast političkog dogovora oko sudija, ali na dan otmice i deportacije Bošnjaka i muslimana u Štrpcima, tokom ratova devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije.

Mini koncert u plenarnoj sali je održan nakon što su poslanici miniutom ćutanja odali poštu žrtvama zločina, a skupština utvrdila dnevni red sednice.

Deo poslanika je napustio sednicu, a deo negodovao smatrajući takav potez skupštinskog rukovodstva neprimerenim.

Poslanik BS-a Suljo Mustafić je kazao da danas „nije bilo ni mesto ni vreme za ovu vrstu performansa, kada je sećanje na nevine ljude, koji su stradali u Štrpcima“.

„Razumem vaše naknadno evropejstvo, ali danas nije bilo vreme da se preko kostiju nevinih ljudi, na ovakav način derogiramo“, rekao je Mustafić.

Predsednica skupštine Danijela Đurović rekla je da je koncert priređen u znak postizanja dogovora oko sudija Ustavnog suda i navela da se tim činom ne „nipodaštavaju“ žrtve zločina, jer je odabrana prigodna muzika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs