Poslovna grupacija BK: Niz netačnih činjenica u podacima koji se iznose o predmetnoj kupovini

od strane | jan 17, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Služba za odnose sa javnošću Poslovna grupacija BK danas 18: 55

Foto: Freepik

Poslovna grupacija BK reagovala je na tekst Vojvođansko istraživačko -analitičkog centra „Karići opet u poslu: Kako je država firmi povezanoj s njima prodala najbolje zemljište – put aside novca od Srbije, Kipra, Emirata pa produce Rusije„, objavljenom na portalu Danas.rs, demanti prenosimo u celosti.

Poštovana gospodo,

Na vašem portalu 14.01.2023. godine objavljen je tekst pod naslovom “Karići opet u poslu: Kako je država firmi povezanoj s njima prodala najbolje zemljište – put aside novca od Srbije, Kipra, Emirata pa produce Rusije ”.

U navednom tekstu se razmatra učešće firme “TORIOX” kao privrednog subjekta koji je u stečajnom postupku na javnom nadmetanju kupio zemljišta veličine 7,3ha sa objektima, poznatijeg kao IMT Nova livnica (Livnica) na Novom Beogradu. U podacima koji se iznose o predmetnoj kupovini pojavljuje se niz netačnih činjenica autora teksta, počev od samog naslova produce direktnih insinuacija da je osnivač i


vlasnik poslovne grupacije BK Bogoljub Karić invovliran sa svojim poslovnim subjektima u aktuelnoj prodaji navedenog zemljišta, u procesu vođenom od strane ovlašćenih državnih organana.

Svi podaci koji se nalaze u predmetnom tekstu, a sa kojima se pokušava staviti Bogoljub Karić u kontekst pomenute prodaje, ne odgovaraju istini i predstavljaju slobodne spekulacije potpisanih autora.

Ono što je relevantno u tematici koja se odnosi na sada već izvršenu javnu prodaju Livnice od strane ovlašćenog državnog organa vođenjem javnog nadmetanja, je da se u prethodna tri raspisana prodajna tendera za istu imovinu stečajnog dužnika, koji su svaki put aside kasnije poništeni, poslovna grupacija BK pojavljivala kao ponuđač. Vizija grupacije BK je bila da se učestvuje u javnom nadmetanju i obezbedi mogućnost izgradnje vrhunski projektovanog, tehnološki moderno kreiranog stambenog i komercijalnog prostora. Kako je u pomenutim i poništenim poziva za javno nadmetanje i prodaju Livnice od strane ovlašćenog državnog organa, svako novo raspisivanje bilo obeleženo sve većim i većim iznosima početne cene za javno nadmetanje, od početnih par miliona produce preko dvadeset milona evra, poslovna grupacija BK u takvom odnosu nivoa investicije i očekujućih prihoda nije mogla da vidi svoj interes. Iz tih razloga i u poslednjem završenom javnom prodajnom nadmetanju, koje je zaključeno na izuzetno visokih 43 miliona evra, ni jedna kompanija čiji je osnivač i


vlasnik Bogoljub Karić, nije pristupila ni kvalifikaciji, kao ni slanju ponude za javno nadmetanje, niti je u tom procesu na bilo koji drugi način učestvovala.

Dodatni razlog za odstupanje poslovne grupacije BK od učestovanja u poslednjem javnom nadmetanju je bila procena njenih investicionih i stručnih službi, čija je analiza predmetnog zemljišta i lokacije pokazala sledeće :

– katastarska parcela 2906/16 je jednim delom predviđena za javnu saobraćajnicu čime se njena


površina smanjuje na 7.266 m2 i neispunjava uslov za građevinsku parcelu (min.8.000 m2)


– katastarska parcela 2906/17 posle izdvajanja za javnu saobraćajnicu deli se na tri građevinske parcele


od 7.161 m2 ; 39.842 m2 i jedne od


1.284 m2 nemenjene za izgradnju trafo-stanice.


– katastarska parcela 2906/24 je predviđena za javnu saobraćajnicu.

Analizom namene planom predviđenih površina za izgradnju dolazimo produce ukupne površine od 47.003 m2, što predstavlja 63,71% ukupne površine lokacije. Urbanistički parametri indeksa zauzeća od 30% i spratnosti objekta P+6+Ps daje ukupnu bruto površinu nadzemnih etaža od oko 112.000 m2 tj. orijentacionu neto kvadraturu od 85.000 m2.

Pored svega navedenog indikovani su ogromni troškovi uklanjanja postojećih industrijskih objekata nestandardnih gabarita i visina, pa je za njihovo uklanjanje potrebna specijalizovana mehanizacija sa kojom raspolaže mali broj firmi u Srbiji. Predviđena lokacija nije opremljena potrebnom infrastrukturom i saobraćajnicama, pa njeno formiranje dodatno i značajno utiče na ukupnu cenu izgradnje i komunalnog opremanja svih novoizgrađenih objekata.

Početna cena za predmetnu lokaciju i zemljište od 26.000.000 evra je na granici isplativosti moguće investicije, a uzimajući u obzir ostala gore navedena ograničenja i troškove pre početka izgradnje, opredelilo je poslovnu grupaciju BK da ne ulazi u bilo kakvo investiranja na ovoj lokaciji.

Istovremno, podsećamo vas da je tokom prve decenije ovog veka poslovna grupacija BK pretrpela enormnu štetu delovanjam tadašnje vlasti u cilju ostvarenja njihovih interesa. Danas već dve decenije očekujemo da kupimo i dobijemo mogućnost gradnje na prostoru 300-500ha u okolini Beograda i podignemo ”TESLA GRAD”, kao moderni deo srpske metropole prema najvišim svetskim standardima,


ali nam nažalost to nikada nije omogućeno. I dalje se nadamo da ćemo dobiti priliku za realizaciju takvog projekta, kojim bi se izgradilo više od milion kvadratnih metara moderne urbane sredine u blizini metropole koja se guši u prenaseljenosti i lošoj infrasatrukturi.

Što se tiče poslovnih aktivnosti brojnih članova porodice Karić, oni samostalno vode svoje poslovne aktivnosti, kao što se trenutno na lokaciji u Kragujevcu od strane jednog dela porodice završava objekat “TESLA PALACE”, koji će biti najsavremeniji stambeno komercijalni prostor u ovom delu Srbije.

U tim poslovima Bogoljub Karić i poslovna grupacija BK ne učestvuju, pa ni priča o navodnom plasiranju kapitala grupacije u lokaciju Livnice na Novom Beogradu nema osnova i nije istinita. Takođe, poslovna grupacija BK već duži length nema nikakve poslovne odnose niti partnerstva sa kompanijama iz Rusije, pri čemu bi u slučaju da se potencijalni kredibilni poslovni ruski ili drugi inostrani accomplice pojavi, svakako u takvo partnerstvo i stupila.

Poslovna grupacija BK, je potpuno otvorena za bilo koja pitanja koja se odnose na našu delatnost i uvek smo spremni da na dostavljena pitanja damo tačne i precizne odgovore, kao što smo to učinili sada u pojašanjavanju vaših navoda. Predsednik poslovne grupacije BK Bogoljub Karić se težišno bavi strateškim razvojem grupacije u celini i posebno aktivnostima vezanim za poboljšanje zdravlja i operativnih mogućnosti menadžera u radu specijalne klinike namenjene za oporavak od radnih obaveza high menadžmenta kompanija iz celog sveta, locirane u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Da ste nam kao istraživačko-analitički centar dostavili pitanja koja vas interesuju, ne bi ste došli u situaciju da od vas sada očekujemo ispravku neproverenih činjenica, a u slučaju izostanka istih pokretanje sudske tužbe za neistinite navode preko naše korporativne advokatske kancelarije.

Služba za odnose sa javnošću Poslovna grupacija BK 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs