Postavljen svetski rekord za najvišu cenu po karatu za ružičasti dijamant

od strane | okt 7, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Ružičasti dijamant prodat je 7. oktobra u Hongkongu za 49,9 miliona dolara, čime je postavljen svetski rekord za najvišu cenu po karatu za dijamant prodat na aukciji, prenosi RSE.

Kako prenosi AP, dijamant Vilijamson Crimson Giant title od 11,15 karata, prodat je na Sotebisovoj aukciji, a prvobitno je bio procenjen na 21 milion dolara, prenosi RSE.

Vilijamsonova ružičasta zvijezda je dobila ime po dva legendarna ružičasta dijamanta. Prvi je dijamant Vilijamson od 23,60 karata koji je poklonjen pokojnoj kraljici Elizabeti Drugoj kao vjenčani poklon 1947. godine, dok je drugi dijamant Crimson Giant title od 59,60 karata koji je na aukciji 2017. prodat za rekordnih 71,2 miliona dolara.

Crimson huge title je drugi po veličini ružičasti dijamant koji se pojavio na aukciji. Ta vrsta je među najređim i najvrednijim dijamantima u boji.

„Ovo je zapanjujući rezultat, koji dokazuje otpornost vrhunskih dijamanata u nestabilnoj ekonomiji“, rekao je Tobias Kormind, generalni direktor kompanije 77 Diamonds.

„Neki od najkvalitetnijih svetskih dijamanata su udvostručili cene u poslednjih 10 godina“ kazao je Komind.

Opširnije

Izvor: Danas.rs