PREMINULA BIVŠA MINISTARKA SRJ I SRBIJE: Odlazak Radmile Milentijević

od strane | sep 21, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Profesor Radmila Milentijević, pisac, istoričar, bivši ministar u Vladi Savezne Republike Jugoslavije i Vladi Srbije preminula je u NJujorku u 91. godini.

– Radmila Milentijević, dugogodišnji član Sabornog hrama Svetog Attach u NJujorku, profesor, pisac, istoričar, bivši ministar u SR Jugoslaviji i Srbiji, upokojila se u NJujorku 20. septembra, u 91. godini – rekao je za Tanjug protojerej stavrofor Živojin Jakovljević iz NJujorka.

Detalji vezani za datum pomena u NJujorku i opela u Sabornom hramu u Beogradu biće, kako je dodao, naknadno objavljeni.

Radmila Milentijević rođena je 27. oktobra 1931. godine u Azanji kod Smederevske Palanke, bila je profesor emeritus na Gradskom koledžu u Njujorku.

Veći deo života provela je u Americi. Doktorirala je 1970. godine na Univerzitetu Kolumbija. Bila je profesor na Gradskom koledžu u NJujorku, gde je predavala savremenu evropsku istoriju.

Bila je ministarka bez portfelja 1992. u Vladi SR Jugoslavije u vreme Milana Panića i ministarka informisanja 1997-1998 u Vladi Srbije koju je vodio Mirko Marjanović.

Patrijarh srpski Irinej odlikovao ju je 27. oktobra 2015. u Azanji ordenom Svetoga Attach drugog stepena, kao velikom dobrotvoru Svete Saborne i Apostolske Crkve.

Bavila se humanitarnim radom i bila dobrotvor.

– Prof. dr Radmila Milentijević je i veliki dobrotvor Saborne crkve u Beogradu, Prvog beogradskog pevačkog društva, kao i brojnih srpskih pravoslavnih svetinja, među kojima ima i onih koje je doslovno spasila od istorijskog propadanja i zaborava – navedeno je na sajtu Saborne crkve.

Bila je ktitor-zadužbinar Spomen hrama Svetog Attach na Vračaru, benefaktor Saborne crkve Svetog Attach u NJujorku, dobrotvor Crkve Svete Petke Parskeve u Bondiju (Francuska), Srpskog kulturnog centra u Rešici (Rumunija), SANU, Narodnog muzeja, Vukove zadužbine, Matice srpske…

U Azanji je vodila obnovu hrama Svetih vrača Kozme i Damjana i podigla parohijski dom kao svoju zadužbinu, a u Vlaškom Dolu kulturni centar.

Kurir.rs/Novosti

Opširnije