Više hiljada građana okupljeno je kod redakcije lista „Informer“ na protestu u organizaciji „Ženske solidarnosti“ zbog intervjua sa višestrukim silovateljem Igorom Miloševićem objavljenom u ovom listu.

Saobraćaj je u oba pravca blokiran.

Uzvikuju se parole „Ljute smo“, „Govna“, a okupljeni nostril brojne transparente: „Ako se plašiš mraka zapalićemo i ovaj grad“, „Ženska trauma nije izbor prihoda“, „Mnogo smo besne“. Čuju se i parole kojima se traži gašenje ovog lista.

Među okupljenima su Srđan Milivojević iz Demokratske stranke, aktivistkinja Aida Ćorović, kao i Dobrica Veselinović i Biljana Đorđević iz Ne davimo Beograda. Prisutni su i Mila Popović iz Stranke slobode i pravde, Mijat Kostić iz Novog trećeg puta, Pavle Grbović predsednik PSG, Nina Stojaković gradska odbornica PSG i Zoran Lutovac predsednik DS.

Kod redakcije ovog lista prisutni su i pripadnici MUP-a.

„Mi znamo da su sve ženske pobede za ženska prava izborile žene identical i niko drugi“, rekla je u svom govoru Jelena Riznić, jedna od učesnica protesta, osvrćući se na prijavu koju je Informer podneo protiv silovatelja kojeg su intervjuisali.

– Iako je Informer danas simbol svega loše što nama ženađa rade godinama, on nije jedini, ovaj bes se kupi i ovde zbog hrabrih petničsrki, Ive, Milene, devojčica iz Jagodina, a tabloidi su pisali da smo mi krive.

Foto: Danas/Vojin Radovanović

Tu su i zbog, kako je rekla, žena koje nisu preživele nasilje, a takvih je od početka godine 24. Kritikovala je izveštavanje tabloida o ovim slučajevima.

– Informer se poigrao sa našim strahom, ali su se preigrali, jer mi u strahu već živimo, ali smo neustrašive i zato smo ovde, poručila je.

Foto: Danas/Vojin Radovanović

Dodala je da žele žensku revoluciju i ženske vrednosti, kao i hrabrost.

Nakon njenog govora okupljeni su uzvikivali „Ženska revolucija“.

Okupljeni zahtevaju da redakcija Informera ukloni intervju, kao i da se ukinu državne subvencije za sve medije koji neetički izveštaju i pozivaju na poštovanje Kodeksa novinara Srbije.

Foto: Danas/Vojin Radovanović

Takođe, zahteva se i procena silovatelja, te da mu se odredi pratnja, kao i da se napravi registar silovatelja.

Prisutne su poručili državi da im ne govori „rađaj ne odgađaj“ i usprotivile su se akušerskom nasilju.

Foto: Danas/Vojin Radovanović

Pesnikinja Radmila Petrović u svom je obraćanju je poručila, između ostalog, da joj je dosta da bude čuvarka „statusa quo“, kao i da bude građanin drugog reda.

-Nemamo više vremena da ćutimo. Nijedna više ponižena, silovana, uplašena, ostavljena bez nasledstva, poručila je Petrović.

Pred početak protesta veći broj policajaca raspoređen je u Čumićevom sokačetu.

U blizini Čumićevog sokačeta parkirano je i policijsko vozilo „marica“.

Foto: Danas/Vojin Radovanović

U međuvremenu, Igor Milošević uhapšen je zbog ugrožavanja sigurnosti.

Po nalogu dežurnog tužioca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, određeno je zadržavanje enact 48 sati za Igora Miloševića zbog ugrožavanja sigurnosti a na štetu novinarki Informera koje su vodile intervju sa njim, saopštilo je danas to tužilaštvo.

Podsećamo, organizacija Ženska solidarnost već je organizovala jedan allege ispred redakcije Informera, nakon što je taj medij objavio sporni intervju sa osuđenim silovateljem Igorom Miloševićem.

Foto: Danas/Vojin Radovanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs