Rođene prve “bebe s troje roditelja” u Velikoj Britaniji

od strane | maj 17, 2023 | Vesti | 0 Komentara

N1 BiHdanas 00:29

Foto: Pixabay/sippakorn

Da bi izbegli nasledne bolesti izazvane mutacijama u mitohondrijskoj DNK, lekari sprovode revolucionarnu proceduru vantelesne oplodnje eksperimentalnom tehnikom kombinovanja DNK tri osobe. U Velikoj Britaniji nedavno su rođene prve tzv. „bebe s troje roditelja“, piše Glas Amerike.

Prve bebe koje imaju genetski materijal tri roditelja rođene su i u Velikoj Britaniji, potvrdilo je britansko regulatorno telo, a prenela je agencija Asošiejted pres, navodi N1 BiH.

Lekari su izveli revolucionarnu proceduru potpomognute oplodnje (IVF), eksperimentalnu tehniku kombinovanja DNK tri osobe, sa ciljem prevencije retkih genetskih bolesti kod dece.

Prva procedura obavljena u Sjedinjenim Državama

Uprava za ljudsku oplodnju i embriologiju (HFEA) saopštila je da je manje od pet beba rođeno na ovaj način u Velikoj Britaniji, ali nije dalo više detalja kako bi zaštitili identitet porodica.

Ujedinjeno Kraljevstvo je 2015. godine postalo prva zemlja koja je donela zakone koji regulišu metode za sprečavanje žena sa naslednim mitohondrijalnim poremećajima da prenesu defekte na svoje bebe.

Već 2016. godine u SAD je rođena prva „beba sa tri roditelja“ ovom tehnikom, prenosi Glas Amerike.

Mitohondrijalna DNK

Mitohondrijalna DNK se nasleđuje isključivo preko majke, jer se kod oca nalazi u repu spermatozoida, a rep ostaje van jajne ćelije i ne učestvuje u oplodnji.

Mitohondrije su strukture u ćelijama koje imaju važnu funkciju u procesima disanja i proizvodnje energije. Oni sadrže sopstvenu DNK koja sadrži različite informacije od DNK sadržane u jezgru ćelije. Ako majčina mitohondrijska DNK ima opasne mutacije, one se prenose na dete.

Ljudi pogođeni jednom od ovih mutacija često imaju bolesti i sindrome koje je teško lečiti.

To znači da roditelji ne mogu imati zdravo potomstvo ako je majka pogođena opasnom mutacijom na mitohondrijskoj DNK. Za razliku od nekih slučajeva mutacije nuklearne DNK, ne postoji mogućnost da DNK drugog roditelja popravi štetu i preokrene mutaciju.

Lečenje doniranja mitohondrija

Da bi sprečili nasledne bolesti uzrokovane mutacijama u mitohondrijskoj DNK, lekari su kreirali „bebu sa tri roditelja“ koristeći tehniku poznatu kao mitohondrijalna donacija.

Nuklearni genetski materijal majčinog jajeta može se preneti u jajnu stanicu donora kojoj je uklonjen sopstveni genetski materijal pre nego što se ovo jaje oplodi očevom spermom putem vantelesne oplodnje (IVF). Na ovaj način, oplođena jajna ćelija ima većinu genetskog materijala majke i oca, ali mitohondrijalna DNK je od donora ili trećeg roditelja.

Piter Tompson, direktor HFEA, kaže da tretman doniranja mitohondrija nudi porodicama sa teškom naslednom mitohondrijskom bolešću šansu da imaju zdravo dete.

„HFEA nadgleda strogi okvir koji osigurava da se donacija mitohondrija obezbedi na bezbedan i etički način“, rekao je Tompson u izjavi za medije.

Osobine, kao što je izgled deteta, ne prenose se od donora mitohondrija. Ova informacija nije sadržana u mitohondrijskoj DNK, već u nuklearnoj. Mitohondrijska DNK sadrži genetske informacije vezane za metabolizam unutar samih mitohondrija.

U suštini, ovo nisu „bebe sa tri roditelja“ kako se često prikazuje, jer treća osoba samo donira zdrave mitohondrije pravim roditeljima bebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs