Rusi obilaze vojne zatvore, formiraju nove kažnjeničke bataljone (VIDEO)

od strane | okt 12, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Jutarnji.hr13.10.2022. 00: 06

Foto: pritnscreen / TW

Nakon što je ruska privatna vojska Vagner pročistila ruske zatvore i regrutovala osuđene ubice i zločince za rat u Ukrajini, sada to rade i „operativci“ ruskog Ministarstva odbrane, pišu ruske nevladine organizacije i nezavisni portali Važne piče, (Važnije istorii) i Gulag.web.

Izaslanici Ministarstva odbrane obilaze vojne zatvore i regrutuju pripadnike policije, vojske, tajnih službi i pravosudnih organa osuđene za rat u Ukrajini u svojevrsne bataljone zarobljenika (Strafbat), kakve je Staljin formirao tokom Drugog svetskog rata od zločinaca i politički zatvorenici u gulazima. Prema informacijama koje su nevladine organizacije dobile od rođaka osuđenih, regrutacija je počela krajem septembra, a početkom oktobra osnovane su prve dve takve jedinice čiji se dolazak na ratište u Ukrajini očekuje u roku od narednih nekoliko dana, prenosi Jutarnji.hr.

English subtitles for the video of #Russia|n oligarch Prigozhin, who’s end to Putin & runs the Wagner non-public militia company, pitching to penal complex inmates, whereas looking to recruit them for his PMC to deploy in the #battle in opposition to #Ukraine:

By @kozako01 pic.twitter.com/TwCQ0Ok4yz

— Alex Kokcharov (@AlexKokcharov) September 14, 2022

‘Oluja’

Zvali su se Oluja (Oluja), a formirana je i treća jedinica. Pripadnici Ministarstva odbrane obilaze „vojne zatvore“ i osuđenicima nude ugovore po kojima moraju da provedu najmanje pola godine na ratištu (da li to znači da se pretpostavlja da će rat u Ukrajini trajati dugo?), a zauzvrat će im biti isplaćeno oko 200.000 rubalja, što prema sadašnjem kursu oko 3.000 evra.

Nekima će uglavnom biti oprošteno ili će im biti smanjena kazna nakon isteka ugovornih obaveza, a mogu i da produže ugovor sa vojskom ako to žele. Svi koji se odazovu, a ima ih navodno dovoljno, moraju da napišu molbu za pomilovanje, koja će im biti odobrena po isteku ugovorenog roka i primernog ponašanja na ratištu, s tim što moraju da potpišu i poseban ugovor u za koje se navodi da o njihovom angažovanju u Ukrajini i načinu na koji su regrutovani ne smeju da govore javno.

Da je na delu „vrbovanje po zatvorima” postalo je jasno jer su rođaci nekih od osuđenih kontaktirali sa ruskim nevladinim organizacijama, a poznato je da su zatvori IK 3 „Skopin” u Rjazanskoj oblasti, IK 4 „Aleksandrijskaja” u s. Stavropoljski kraj i IK 11 u Nižegorodskoj oblasti. Prema tim informacijama javio se veliki broj zatvorenika. Samo u zatvoru Skopin kod Rjazanja, prvih nekoliko dana prijavilo se oko 60 zatvorenika, kojima je rečeno da su im „velike šanse za preživljavanje“, prema rečima nekih od rođaka zatvorenika. Navodno, može se prijaviti svako bez obzira na težinu krivičnog dela koje je počinio, osim za delo veleizdaje, odnosno špijunaže u korist stranih država.

Već postoje dva takva

Doduše, portal Važne priče navodi da su od takvih zatvorenika već osnovane dve jedinice pod nazivom Oluja, ali ne u Rusiji, već u Lugansku, a u julu ove godine pominje se i formiranje jedinice od vojnih zarobljenika u regionu. Severne Osetije da njihov kažnjenički bataljon već četiri puna meseca ratuje u Ukrajini.

Kao što je Jevgenij Prigožin, vlasnik privatne armije Vagner, poznat kao „Putinov kuvar“, nagovarao zatvorenike da se pridruže njegovoj plaćeničkoj vojsci, tako i predstavnici Ministarstva odbrane najavljuju novim vojnicima da će „služenjem otadžbini“ iskupiti za svoje grehe i da će im kazne, ako se istaknu na bojnom polju, biti poništene. Međutim, naglašeno im je da ne smeju ni da pomišljaju na dezertiranje ili predaju Ukrajincima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs